PODSTIČE ILI UMANJUJE UNOS HRANE

Boja posuđa može uticati na apetit i prejedanje

"Ako ste skloni pretjeranom unosu ugljenih hidrata, nemojte ih posluživati na bijelim tanjirima. Umjesto toga koristite one crvene, tamnoplave ili crne boje"
0 komentar(a)
tanjir, Foto: Pinterest
tanjir, Foto: Pinterest
Ažurirano: 29.04.2017. 14:14h

Restorani brze hrane i kuvari već godinama znaju da brojni faktori utiču na naš apetit. Na primjer, jarke boje kao što su žuta i crvena u kombinaciji sa jakim osvetljenjem će vas navesti da naručite više i jedete brzo.

Suprotno tome, prigušeno osvjetljenje i nježna muzika znače da ćete jesti sporije i manje.

Dr Brajan Vonsink, direktor Laboratorije za hranu i brendove na Kornel univerzitetu u SAD-u i autor knjige "Slim by Design: Mindless Eating Solutions for Everyday Life" (HarperCollins), slaže se da boja zidova, tanjira, pribora i jačina osvetljenja mogu da utiču na to koliko jedemo, pa čak i šta jedemo.

"Već dugo postoji mišljenje da boje podstiču ili umanjuju unos hrane", kaže on. "Ne postoji jedna boja tanjira koja navodi ljude da manje jedu nego je bitna boja hrane koju jedete."

Radi se o tome da treba da postoji kontrast između boje hrane i boje tanjira na kom se poslužuje, objašnjava on. Na primjer, ako se bijeli ugljeni hidrati posluže na tanjiru tamne boje, to ističe razliku između boja i čini vas svjesnim veličine porcije.

"Bez tog kontrasta, unijećete 18 odsto više hrane", dodaje on.

Promjena boje tanjira i činija može da vam pomogne u kontroli veličine porcija.

"Odrasle osobe pojedu 92 odsto bilo čega što sami sebi posluže, tako da ako sipate mnogo, mnogo ćete i pojesti", kaže Vonsink.

Časopis The Journal of Nutrition piše da je veličina porcije porasla za 138 odsto u odnosu na 70-e godine prošlog veka, što predstavlja jedan od glavnih uzroka problema gojaznosti. Procenjuje se da je u Australiji 67 odsto muškaraca i 52 odsto žena gojazno.

Evo nekoliko savjeta koje Vonsink daje u vezi sa kontrolom naših navika u ishrani.

Obratite pažnju na to kako jedete i koristite ružičasti tanjir

Ako jedete prebrzo, veće su šanse da ćete se prejesti ili da nećete shvatiti da ste siti, ali ako obratite pažnju na to kako jedete - tj. ako jedete polako i sa više pažnje - veća je vjerovatnoća da ćete napraviti bolji izbor kad je u pitanju hrana, što može da dovede do mršavljenja, kažu rezultati studija sprovedenih na Medicinskom fakultetu Harvard univerziteta u SAD-u. On predlaže da koristite tanjir neke umirujuće boje kao što je blijedoružičasta ili siva, jer su tako veće šanse da usporite i obratite pažnju na svoj obrok i okruženje.

Smanjite unos ugljenih hidrata tako što ćete ih poslužiti na plavoj podlozi

Nutricionista Džena Obeid kaže da ne treba potpuno da izbacite ugljene hidrate zato što oni čine važan element balansirane ishrane, ali dodaje da je "važno da pratite svoje porcije - jedna četvrtina tanjira je idealna porcija".

"Ako ste skloni pretjeranom unosu ugljenih hidrata, nemojte ih posluživati na bijelim tanjirima. Umjesto toga koristite one crvene, tamnoplave ili crne boje," kaže Vonsink.

Male činije zamjenite velikim

Teorija o malim činijama/malim porcijama je mit, kažu istraživači sa Univerziteta u Liverpulu u Velikoj Britaniji. Nakon eksperimenta sa kokicama, zaključili su da su "učesnici jeli više kada su koristili manje činije". Oni kažu da manji tanjir znači da su veće šanse da ćete uzeti repete.

Prestanite da jedete između obroka tako što ćete slatkiše uviti u foliju

Oko 96 odsto Australijanaca jede između obroka, kažu rezultati ispitivanja agencije Nielsen iz 2014. godine. Pogrešna užina (kao što je ona sa visokim procentom šećera) ili prevelika porcija mogu da dovedu do gojenja. "Ako nešto želite da sačuvate za užinu, uvijte tu poslasticu u foliju", kaže Vonsink. "Tako nećete vizuelno doći u iskušenje."

Jedite manju porciju deserta u činiji suprotne boje

Institut za globalno zdravlje Džordž u Sidneju je ustanovio da polovina Australijanaca jede više nego duplo više od preporučene dnevne doze šećera, i to 60 grama dnevno u prosjeku; Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje da se unos smanji na 25 grama.

"Poslužite slatkiše kao što je sladoled od vanile u činiji tamne boje, ili sladoled od čokolade u bijeloj činiji", kaže Vonsink. "Što je veći kontrast, veće su šanse da ćete pojesti manju porciju", prenosi Danas.rs.