Uz japansku tehniku "Kaizen" promjenite svoje navike

Ali, imajte na umu da, kad želite da postignete određeni cilj, važno je prevladati osjećaj nepovjerenja prema samome sebi i svojim sposobnostima. Ono što je najbitnije kako biste shvatili da ste se pomakli s mrtve tačke jeste činjenica da ste uopšte počeli
97 pregleda 3 komentar(a)
navike, Foto: Shutterstock
navike, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.04.2017. 18:14h

U prirodi svakog od nas je da sebi postaavlja ciljeve. Manje, veće, jednostavnije ili komplikovanije, a ponekad čak i nedostižne.

Ali ljudi vole da se nadaju, da vjeruju da mogu da usvojenove navike, postignu određeni napredak i učine život onakvim kakvim ga u idealnom scenariju zamišljaju.

I kad se konačno pokrenemo i uložimo napor, na vidjelo obično izlazi ona druga strana koju svako od nas ima. Nastupaju lenjost, odustajanje, strah od promjene i osjećaj tereta odgovornosti koju smo sami sebi natovarili na leđa. Tad nam se sve to učini previše i smatramo da je najbolje ili pak najjednostavnije - odustati.

Ali,u Japanu se ne predaju tako lako pred samim sobom. I zato je u njihovoj kulturi prepoznatljiva tehnika nazvana "Kaizen".

Ako usvojite ovaj princip već danas, više nikad vam niko neće upropastiti dan i raspoloženje!

Zasnovana na "principu jednog minuta", suština ove metode leži u ideji da je svakodnevno dovoljan samo jedan minut da promjenimo svoje navike i oplemenimo život. Ključ je da taj "revolucionarni" minut bude svakoga dana u isto vrijeme. Jedan minut za postizanje promjene? Zvuči nemoguće, ali dovoljno je vremenski beznačajna da niko od nas nema opravdanje da ne pokuša da ne primjeni ovu metodu.

Dakle, nebitno je da li ćete svakoga dana u, na primer u 7 ujutru, jedan minut raditi čučnjeve, pročitati stranicu knjige na stranom jeziku ili samo duboko i mirno disati – "Kaizen" metoda, uvjereni su Japanci, pretvoriće vašu novu malu rutinu u aktivnost koja će vam pričinjavati sreću i zadovoljstvo. Sitnim koracima napredovaćete ka samousavršavanju i ostvariti odlične rezultate.

Ali, imajte na umu da, kad želite da postignete određeni cilj, važno je prevladati osjećaj nepovjerenja prema samome sebi i svojim sposobnostima. Ono što je najbitnije kako biste shvatili da ste se pomakli s mrtve tačke jeste činjenica da ste uopšte počeli. Podstaknuti tom spoznajom, vremenom ćete početi da produžujete vaš "minut promjene" i on će postajati sve smisleniji.

Ovu tehniku, koja se sastoji od dvije riječi "kai" (promena) i "zen" (mudrost) osmislio je Masaki Imai, teoretičar ponašanja u organizaciji i savjetnik za menadžment, čovjek koji vjeruje da je ova filozofija podjednako uspješna i primenjiva i u poslovnom i u privatnom životu, prenosi express.

Bonus video: