Šest tehnika koje će vam olakšati kućne poslove

Ako su se mrlje "zapekle" ne treba vam žica za ribanje, već posudu samo napunite vodom i s malo deterdženta te ulijte par kapi sirćeta - mrlje će se same otopiti
140 pregleda 0 komentar(a)
čišćenje, Foto: Shutterstock
čišćenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.04.2017. 14:14h

Čovjek uči dok je živ, a gotovo svaka stvar se može napraviti na više načina.

Većinu svakodnevnih stvari radimo onako kako smo naučili još od djetinjstva - gledajući druge, no postoje neke tehnike kojima se isto može dobiti u kraće vrijeme, efikasnije ili pak lakše.

Ovo su neki od hit savjeta na internetu koji vam obećavaju upravo to:

1. Miksajte kao profesionalac

Ako nemate posudu s poklopcem, a trebate miksati praškaste i tečne sastojke - velike su šanse da ćete poprskati pola kuhinje. No, tome se da doskočiti na vrlo jednostavan način - upotrebom jednokratnog plastičnog ili papirnog tanjira.

2. Odlaganje povrća da duže traje

Većina ljudi će povrće oprati i staviti u plastične posudice koje će staviti u frižider da bi im tako produžilo životni vijek. Ali, stručnjaci kažu kako su od plastike puno efikasniji papirni ubrusi - koji upijaju višak vlage te usporava proces truljenja.

3. Čokolada u komadićima

Rezanje ili rendanje čokolade za kuvanje obično nije lagan zadatak - budući da je takva čokolada veoma tvrda. Evo super ideje kako dobiti male komadiće bez puno nereda - upotrebom malog alata za guljenje krumpira ili mrkve.

4.Sačuvajte duže svježe banane

Nije fora u tome da ih stavite u frižider ili posve zaštitite - banane su suše od svog korijena, pa će plastična folija oko njega usporiti truljenje, prenosi Express.

5. Čišćenje posuđa u kojem ste pržili hranu

Ako su se mrlje "zapekle" ne treba vam žica za ribanje, već posudu samo napunite vodom i s malo deterdženta te ulijte par kapi sirćeta - mrlje će se same otopiti.

6. Rezanje luka bez suza

I od ovog se može zaštititi - tako da dasku za rezanje pošpricate limunovim sokom. On treba neutralizovati sumpor u luku zbog kojeg nam se plače.