Šta da jedete u skladu sa svojim godinama

U pedesetim na koži se mogu pojaviti tragovi pigmentacije ili staračke fleke, naročito na rukama i šakama
76 pregleda 0 komentar(a)
hrana, jelo, povrće, Foto: Shutterstock
hrana, jelo, povrće, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.04.2017. 18:14h

Evo koju hranu u kojim godinama treba da jedete da biste imali lijepu i zdravu kožu.

U dvadesetim godinama

U tom životnom periodu imate optimalnu mišićnu masu, a kolagen i elastičnost kože su na vrhuncu. Međutim, ako jedete previše mliječnih proizvoda, unosite dosta alkohola, to sve može loše da se odrazi na zdravlje i kožu.

U dvadesetim godinama života bi trebalo da jedete namirnice koje sadrže proteine dobrog kvaliteta, kao što su riba, piletina, žitarice za bolje varenje, povrće i voće zbog antioksidanata koje sadrže.

U tridesetim

U ovim godinama usporava se proizvodnja novih ćelija, proizvodi se i manje kolagena, što znači da postepeno koža postaje tanja. Takođe, postaje suvlja zbog manje proizvodnje sebuma, zbog čega je podložnija upalama. I metabolizam tada polako usporava.

Da bi vam koža i dalje bila zdrava i sjajna, u ovom periodu treba da jedete voće i povrće bogato antioksidantima. Namirnice bogate vitaminom C, kao što su citrusi, lisnato povrće i paprika, pospješiće proizvodnju kolagena i poboljšati elstičnost kože.

U četrdsetim

Koža ima sve manje kolagena i sve je manje elastična. Limfni sistem postaje sve manje efikasan, pa je koži sve teže da eliminiše toksine i povremeno osjećate nadutost. Nivo estrogena opada, pa je koža manje čvrsta i suvlja je.

Trebalo bi da jedete povrće koje sadrži dosta antioksidanata kako biste hidrirali kožu i pomogli joj da uradi prirodnu detoksikaciju. Unosite masti iz ribe i oraha, to će takođe hidrirati kožu. Namirnice koje sadrže fitoestrogene, poput leblebija i lanenog sjemena, pomoći će organizmu da uspostavi balans hormona.

U pedesetim

Na koži se mogu pojaviti tragovi pigmentacije ili staračke fleke, naročito na rukama i šakama. Ćelije kože u ovom periodu već imaju 30 odsto manje vlage, pa je opuštanje kože glavna briga, a postaje sve suvlja i tanja. Kod žena, hormonske promjene u pedsetim godinama mogu da utiču na kožu i smanje njenu elastičnost.

Zdravi proteini, jarko obojeno voće (u koje spada bobičasto voće, kao što su borovnice, ribizle…) i povrće pomoći će normalizaciji nivoa šećera u krvi i nivoa hormona. Naročito je dobro unositi žuto i crveno povrće bogato betakarotenom kako bi se podstakao rast novih ćelija

U šezdesetim

Koža je do tada izgubila već dosta svoje elastičnosti i sve je opuštenija, posebno u predjelu oko pazuha i na butinama. Cirkulacija je značajno slabija, pa koža više nema sjaja.

Za zdraviju i sjajniju kožu u ovom periodu treba da jedete zdrave proteine, namirnice koje su izvor vitamina D, kao što su jaja i masna riba (losos, skuša). Voće i povrće neophodni su da koži obezbjede antioksidante, koji su važni i za opšte zdravlje, prenosi Mondo.

Bonus video: