Učenje jezika doprinosi razvoju djece

75 pregleda 0 komentar(a)
strani jezik, Foto: Shutterstock
strani jezik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.04.2017. 12:14h

Sposobnost govora na više različitih jezika će doprinijeti 500 biliona britanskih funti ekonomiji do 2027. godine. Doduše, 45% roditelja u Britaniji su priznali da njihova djeca ne govore nijednim drugim jezikom.

Istraživanje, koje je sprovela navedena kompanija, je ispitalo preko 2000 roditelja iz Britanije koji imaju djecu mlađu od 18 godina i pokazalo da djeca ne koriste dovoljno prilike koje imaju za učenje novih jezika.

Skoro polovina (45%) roditelja imaju djecu koja ne govore nijednim drugim jezikom, dok jedno od petoro djece (19%) nisu zainteresovani za učenje novog jezika, a jedno od deset (10%) kažu da im je to preteško.

Većina roditelja smatra da je za djecu veoma važno da poznaju bar još jedan jezik sem maternjeg. Skoro dvije četvrtine roditelja imaju stav da će djeci poznavanje drugog jezika poboljšati šanse pri nalaženju dobrog posla, uključujući i rad u stranim državama.

Profesorica Razvojne Lingvistike na Univerzitetu Edinburg, Antonela Soras, je izjavila da ovo istraživanje demonstrira koliko je učenje stranih jezika važno za ekonomiju Velike Britanije, i pokazuje koliko je vrata otvoreno osobama koje žele da uče drugi jezik još kao djeca.

„Mi vjerujemo da je učenje jezika daje mnoge prednosti u razvoju djeteta i da je to prava investicija za budućnost: djeca koja su izložena različitim jezicima postaju svjesnija različitih kultura, drugih ljudi i njihovih mišljenja. Takođe, smatramo da su ovakva djeca bolja u obavljanju više zadataka istovremeno i da često mnogo više čitaju“, istakla je Antonela, prenose Novosti.

Bonus video: