ODMOR ZA OČI, A MELEM ZA DUŠU

Upoznajte Nikšićanina koji pravi lampe od oniksa

Svaki kamen ima različitu strukturu. Zato i svaka lampa od oniksa daje drugačiju svjetlost, kaže Nikola Kovačević
447 pregleda 3 komentar(a)
oniks Nikola Kovačević, Foto: Privatna arhiva
oniks Nikola Kovačević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 24.04.2017. 19:41h

Dok je vajar Milun Miško Čvorović radio ptice, koje krase fontanu na gradskom Trgu u Nikšiću, mlađani Nikola Kovačević počeo je da se "igra" sa kamenom.

"On je pravio ptice, a ja sam klesao loptu od kamena. Dosta sam se tada družio sa Miškom, on me pomalo usmjeravao, a ja upijao sve što kaže. I od njega i od Sretena Milatovića", priča za "Vijesti" Kovačević, kamenorezac po struci, ali i po hobiju.

Lopta se sada nalazi u bašti njegovih roditelja i mnoge su, priznaje Nikola, zaboljeli prsti pokušavajući da je šutnu.

Počeci njegovog "druženja" sa kamenom vezani su za izradu skulptura, ukrasa, česmi... Onda kreće ozbiljno bavljenje porodičnim biznisom u kamenorezačkoj firmi, a izrada ukrasnih predmeta postaje hobi uz koji odmara i dušu i tijelo.

"Uvijek me privlačio prirodni materijal, a posebno kamen, koji je uvijek tu, ispred mene, na dohvat ruke. Slobodno vrijeme volim da upotpunim tako što pravim ukrasne predmete i dok to radim zaista se lijepo osjećam", priča tridesettrogodišnji Nikšićanin.

Njegova firma je, prilikom izgradnje hrama u Podgorici, uslužno za njih rezala oniks. Komadi koji nijesu mogli da se iskoriste ostali su kod Kovačevića i on je odlučio da dodatno „uposli“ ruke i ukroti oniks.

"Prvo sam se informisao o oniksu, saznao da je riječ o poludragom kamenu, da je proziran i da daje ambijentalnu svjetlost. Pogledao sam neke modele, oduševio se kada sam vidio kakvu svjetlost daje u mraku i odlučio da napravim lampu", priča Nikšićanin, koji jedini u Crnoj Gori pravi lampe i svijećnjake od oniksa.

Prve lampe su ispale dobro, podijeljene su rodbini i prijateljima i nakon pozitivnih komentara i pohvala kreće u njihovu ozbiljniju izradu. Bilo je to prije dvije godine.

"Oniks nabavljam iz Srbije, iz jednog majdana kod Jagodine. Različitih je boja, a svaki kamen ima različitu strukturu. Zato i svaka lampa koju napravim od oniksa daje drugačiju svjetlost".

Njegove lampe daju potpuno drugačiju svjetlost kada je dan i njih je potrebno vidjeti uveče.

"Tada je prava svjetlost, podsjeća na onu iz kamina. Jednom Rusu sam prodao najveću lampu koju sam uradio, visoku metar. Svidjela mu se, ali kako je vidio preko dana nije bio previše oduševljen. Kada je uveče uključio lampu i vidio kako ona izgleda, kakvu svjetlost daje, poslao mi je mejl od pet stranica kako se on i njegovi prijatelji svako veče oduševljavaju sa tom lampom”, kroz osmijeh priča Nikola.

Lampe koje pravi su visine od 25 centimetara do metra, četvrtaste ili u obliku piramide, dok tzv.konceptualne lampe radi za svoju dušu.

"To su lampe različitih oblika i njih ne prodajem. Razlog je jednostavan. Njihova cijena bi morala da bude tri puta skuplja od drugih koje radim, a vjerovatno ne ostavljaju mnogo bolji efekat. Njih radim iz čistog zadovoljstva i, kada su one u pitanju, nikada ne ponavljam isti oblik. Te konceptualne lampe volim da poklonim. Bilo je i specijalnih porudžbina poput zidnih lampi. Dobro su ispale i zaista se čovjek lijepo osjeća kada ga zovnu ljudi da mu kažu da je to što radi dobro i da su prezadovoljni kupljenim proizvodom", kaže čovjek čiji dnevni boravak ne krasi nijedna lampa.

Djeca su suviše mala da bi znala da cijene očev ručni rad, pa lampama nije “bezbjedno” u njihovoj okolini. Već su jednu slomili, a oniks je skup, tako da lampe čekaju da mali Kovačevići porastu.

"Prvi put smo lampe izložili u decembru, na Novogodišnjem sajmu u Nikšiću. Do tada je njihova prodaja išla sporo. Sada je stvar potpuno drugačija - potražnja je sve veća, ali ja sam odlučio da ne jurim za poslom umjesto da vrijeme provedem sa porodicom, prijateljima. Ipak je ovo moj hobi koji radim iz zadovoljstva. Trudim se da uživam u njemu i da nikada ne preraste u nešto od čega mi je muka".

Oniks se pominje u brojnim mitovima i legendama, za njega kažu da u sebi nosi mističnu energiju i ljekovita svojstva, a mnogi narodi ga koriste kao amajlije. Za Nikolu je više od toga - odmor za dušu, melem za oči.

U planu su lampe i za inostranstvo

U Beču sam bio u najstarijoj kafani koja radi i konobar mi je ponosno pokazivao svjetlarnik koji je napravljen prije 300 godina i koji nije mijenjan. Sunčeva svjetlost koja prolazi kroz taj svjetlarnik daje neobićnu svjetlost unutar kafane, kaže Nikola koji ima u planu da počne da se bavi izradom lampi za vani.

Još uvijak nije siguran kada će sa tom izradom krenuti, ali je zato siguran da će javnost o tome biti na vrijeme upoznata. Za to je zadužena najbolja osoba za marketing – supruga Jelena.

Preporučujemo za Vas