Cvijeće popravlja raspoloženje

Osobe okružene cvijećem društvenije su i imaju bliskije veze nego one koje nemaju potrebu za mirisnim cvjetovima
102 pregleda 0 komentar(a)
biljka, cvijeće, Foto: Shutterstock
biljka, cvijeće, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.04.2017. 12:14h

Proljeće miriše na cvijeće. Ali, ono nije samo ukras koji nam uljepšava prostor. Istraživanja pokazuju da je melem za ranjenu dušu, da popravlja raspoloženje i pruža osjećaj zadovoljstva. Evo zbog čega stručnjaci preporučuju da se okružite cvijećem:

* Istog trenutka mijenja vaše raspoloženje. Dokazano je da kada neko dobije cvijeće, bez obzira na to kada i od koga, obuzme ga osjećaj sreće, a na licu mu se pojavi osmijeh kao pokazatelj zadovoljstva.

* Dugoročno stvara osjećaj unutrašnje harmonije i sklada sa okolinom. Studije su pokazale da su ljudi koji često dobijaju na poklon cvijeće, ili ga sami kupuju, manje nervozni i depresivni. Više uživaju u sitnicama, a to onda povlači i dugoročnije zadovoljstvo.

* Pomaže da lakše gradimo odnose sa ljudima. Osobe okružene cvijećem društvenije su i imaju bliskije veze nego one koje nemaju potrebu za mirisnim cvjetovima.

* Dom čine toplijim, a domaćina gostoljubivijim. Kada uđete u nečiju kuću i vidite cvijeće, sigurno ćete se prijatnije osjećati nego kod nekog ko nema zelene i šarene biljke, prenose Novosti.

Bonus video: