PAVILA PONAŠANJA

Sedam stvari koje ne treba da radite u teretani

Sve sprave u teretani su na raspolaganju svim članovima. Ne pretjerujte samo sa jednom spravom, jer to nije poželjna vježbačka rutina. Trčanje po pokretnoj traci dva sata nije pristojno ponašanje prema drugim ljudima koji bi je takođe željeli iskoristiti
102 pregleda 1 komentar(a)
vježbanje, trening, Foto: Shutterstock
vježbanje, trening, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.04.2017. 15:14h

Bonton ili pravila lijepog ponašanja odnose se i na vježbanje. Kada idete u teretanu, nikad se nemojte ponašati nepristojno. Pridržavajte se pravila i ne ponašajte se preopušteno, kao kod kuće.

1. Obrišite sprave

Znojenje je sastavni dio vježbanja, ali ostavljanje mokrih tragova na spravama u teretani nije dio bontona. Zato je važno koristiti peškir, odnosno obrisati iza sebe. Prisjetite se da je većina sprava presvučena kožom i da će se mokre mrlje vidjeti ako ne očistite za sobom.

2. Vježbajte

Neki ljudi dođu u teretanu da bi se dopisivali s prijateljima, slali mejlove, snimali selfije ili čak malo odmorili. Obratite pažnju i na druge ljude i ne zauzimajte sprave onima koji bi ih koristili za vježbanje.

3. Bez telefoniranja

Ima li išta napornije od osobe koja glasno priča telefonom dok se drugi pokušavaju koncentrisati na vježbanje? Najbolje bi bilo da mobilni telefon ostavite u ormariću i usmjerite svu svoju pažnju samo na jačanje tijela.

4. Ne pretjerujte

Sve sprave u teretani su na raspolaganju svim članovima. Ne pretjerujte samo sa jednom spravom, jer to nije poželjna vježbačka rutina. Trčanje po pokretnoj traci dva sata nije pristojno ponašanje prema drugim ljudima koji bi je takođe željeli iskoristiti.

5. Bez pritiska

Dugotrajno vježbanje na jednoj spravi nije poželjno ponašanje u teretani. Isto tako nije pristojno stajati ispred osobe koja vježba s rukama na bokovima te joj mimikom lica sugerisati da požuri, kako biste vi zauzeli spravu.

6. Spremite tegove

Svaku stvar u teretani vratite na svoje mjesto nakon korištenja. To se naročito odnosi na tegove koje ne biste smjeli ostavljati gdje god želite. Neko bi zbog toga mogao pasti ili se povrijediti.

7. Što manje golotinje

U svlačionici se uvijek nađe jedna osoba koja paradira gola. Ne tretirajte zajedničke prostorije u teretani kao svoj dom. Vama možda nije neugodno pokazati svoje tijelo, ali imajte razumijevanja i za druge koji ne žele gledati takve prizore, prenose Nezavisne.

Preporučujemo za Vas