IZ IDAHA

Vježbajte uz indijanski fitnes: Tradicionalni ples plemena pretvoren u vježbe

Pleme je dobilo dva miliona dolara da promovše zdrav način života i ubaci zdravu hranu na benzinske pumpe
131 pregleda 1 komentar(a)
indijanski fitnes, Foto: Screenshot (YouTube)
indijanski fitnes, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 18.04.2017. 12:14h

Vježbanje u teretani nije nešto što je popularno kod Indijanaca u Americi koja ima visoku stopu srčanih oboljenja i gojaznih ljudi. Pleme Coeur d'Alene, čije je sjedište u sjevernom Idahu, pokušava se boriti s ovim problemom tako što ugrađuje kulturu u fitnes programe.

Pleme je kreiralo program vježbanja "Powwow Sweat" koji je baziran na tradicionalnom plesu. U okviru programa napravili su seriju snimaka na kojima su šest tradicionalnih plesova pretvorili u vježbe.

"Izgubio sam šest kilograma, a do kraja godine planiram smršati još 18 kilograma", rekao je Rajan Ortivez koji je prestao pušiti, piti gazirana pića i jesti brzu hranu.

Pleme je dobilo dva miliona dolara da promovše zdrav način života i ubaci zdravu hranu na benzinske pumpe.

"Programima za vježbanje nedostaje duhovnost i bazirani su na fizičkom ili prehrambenom dijelu. Mi smo se više bazirali na holistički dio", rekao je LoVina Louie, direktor fitnes centra ovog plemena.

Rezultati ove vrste fitnesa su odlični, kao da preskačete konopac 25 minuta. Početnici se zadišu i osjećaju bolove u mišićima jer stalno poskakujete.

"Atraktivnije je od vožnje bicikla ili džogiranja jer je povezano s mojom kulturom. Zaljubljen sam u svoju zajednicu i svoje ljude. Volim kada se cijela zajednica uključi, kada je aktivna i zdrava", rekao je Louie, klix.ba.

Preporučujemo za Vas