NOVA STUDIJA

Djeca koja se igraju na pametnim telefonima i tabletima spavaju kraće

S druge strane, studija je pokazala da djeca koja koriste ekrane osjetljive na dodir brže razvijaju motoričke sposobnosti
0 komentar(a)
dijete, san, Foto: Shutterstock
dijete, san, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.02.2019. 23:23h

Djeca koja provode vrijeme igrajući se na pametnim telefonima i tabletima spavaju kraće od svojih vršnjaka koja ne koriste tu vrstu tehnologije, tvrde naučnici. Studija je pokazala da je svaki sat proveden uz ekran osjetljiv na dodir povezan sa 15 minuta kraćim snom.

U studiji Univerziteta Birkbeck u Londonu učestvovalo je 715 roditelja djece mlađe od tri godine. Postavljanja su im pitanja o tome koliko često se njihovo dijete igra s pametnim telefonom ili tabletom i navike vezane za spavanje. 

Rezultati su pokazali da su djeca koja koriste telefone spavala duže tokom dana, a kraće tokom noći. Istraživači su ustanovili da bi svaki sat korištenja ekrana na dodir skratio san za 15 minuta. 

"To nije puno vremena za nekog ko spava 10-12 sati dnevno u komadu, ali svakI minut je važna za razvoj djece jer san ima brojne prednosti", kazao je doktor Tim Smith. 

S druge strane, studija je pokazala da djeca koja koriste ekrane osjetljive na dodir brže razvijaju motoričke sposobnosti. 

"Ovi podaci mogu biti varljivi jer je nauka još uvijek nezrela, zbog čega je prerano donositi ovakve tvrdnje", kazao je Smith. 

Istraživači savjetuju da roditelji djeci postave granice, odnosno da odrede koliko vrijemena dijete smije provesti koristeći pametni telefon ili tablet, prenosi klix.ba.