14 razloga zašto ste stalno umorni

Namirnice koje su prepune šećera i jednostavnih ugljenih hidrata samo povećavaju nivo šećera u krvi i dugoročno gledano neće pozitivno uticati na vaše tijelo
122 pregleda 0 komentar(a)
umor, Foto: Shutterstock
umor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.04.2017. 10:19h

Nedostatatak sna nije jedini razlog zbog kojeg ste stalno umorni. Mnoge stvari koje radite ili ne radite tokom dana utiču na vaš organizam. Donosimo vam 14 razloga zbog kojeg ste stalno umorni, pa razmislite o njima.

1. Preskačete vježbanje kad ste umorni

Preskakanje vježbi kad ste umorni sa ciljem da sačuvate energiju dovodi do potpuno suprotnog efekta – zbog toga možete biti još više umorni.

2. Ne pijete dovoljno vode

Ako ste samo malo dehidrirali to ostavlja trag na vaš organizam i zbog toga se osjećate tromo i umorno. Ne zaboravite da svakodnevno unosite dovoljne količine tečnosti.

3. Imate manjak gvožđa

Zbog nedostatka gvožđa možete se osjećati sporo, razdražljivo, slabo, sa konstantnim manjkom koncentracije. „Zbog nedostatka gvožđa manje kiseonika dolazi do vaših mišićnih stanica“, kaže doktorica Emi Godson iz Teksasa.

4. Perfekcionista ste

U nastojanju da budete savršeni i da sve bude perfektno često vas dovodi u stanje nezadovoljstva i apatije. Irena S. Levin, profesorica psihijatrije na Univerzitetu „New York School of Medicine“ kaže da postavljanjem ciljeva koji su toliko nerealni ne može dovesti do zadovoljstva.

5. „Od muve pravite slona“

Očekivanje da će vam se uvijek desiti ono najgore negativno utiče na vaše tijelo i psihu.

6. Preskačete doručak

Hrana koju jedete je gorivo vašem tijelu, a kad spavate vaše tijelo konzumira i troši ono što ste unijeli tokom večere. Kad se probudite trebate jeste, jer je to jedini način da vaš organizam dobije energiju koja mu je potrebna za obavljanje dnevnih aktivnosti.

7. Živite na brzoj hrani

Namirnice koje su prepune šećera i jednostavnih ugljenih hidrata samo povećavaju nivo šećera u krvi i dugoročno gledano neće pozitivno uticati na vaše tijelo.

8. Imate problem da kažete „ne“

Ljudi koje žele samo da udovoljavaju drugim ljudima rade na račun svoje energije i sreće. Nakon nekog vremena to se može odraziti i da osoba koja ne može reći „ne“ bude ogorčena i ljuta.

9. Imate neurednu kancelariju

Pretrpan sto može da vas psihički iscrpi, kao i da ograniču vašu sposobnost da se fokusirate na rad. Na kraju svakog dana provjerite da li se vaš radni prostor organizovan i sređen.

10. Radite tokom odmora

Provjeravanje e-maila, obavljanje posla putem telefona i konstantno razmišljanje o poslu dovešće do situacije da ćete potpuno „sagorjeti“. Na odmoru se opustite, relaksirajte um i tijelo.

11. Pijete čašu ili dvije čaše vina prije spavanja

Malo alkohola može vam se činiti da će vas opustiti prije spavanja, ali nije uvijek tako. Alkohol podiže nivo adrenalina pa ne možete da zaspite.

12. Provjeravate e-mail dok ste u krevetu

Jako svjetlo na tabletu ili smartfonu može vaše uspavano tijelo razbuditi. Preporučuje se izbjegavanje digitalnih „igrački“ dva sata prije spavanja.

13. Tokom dana oslanjate se na kofein

Ako započinjete dan sa šoljicom kafe to i nije prevelik problem, ali ukoliko pijete više šoljica kafe dnevno to može poremetiti vaš organizam.

14. Vikendom predugo spavate

Ukoliko vikendom spavate do podne imaćete problem da ranije zaspite i da odmorni ustanete u ponedjeljak,prenosi Time.

Bonus video: