Zašto se zečevi povezuju s Uskrsom?

Uskrs, proljeće,zečevi i jaja dijele jednu zajedničku stvar: rođenje odnosno ponovno rađanje
153 pregleda 1 komentar(a)
uskršnji zec, Foto: Pixabay.com
uskršnji zec, Foto: Pixabay.com
Ažurirano: 16.04.2017. 11:45h

Odakle potiče Uskršnji zeka? Ako biste ovo pitanje postavili djetetu, vjerovatno bi najbolji mogući odgovor bio od mame i tate zeke. Ipak, odgovor na ovo pitanje istoričarima ostaje misterija. Niko ne zna tačno.

U nekim srednjovjekovnim manuskriptima se mogu pronaći antropomorfni zečevi, ali nijesu imali nijednu karakteristiku Uskršnjeg zeke.

Priče o Uskršnjem zeki koji donosi jaja su se pričale u Njemačkoj u ranom XVII vijeku. Međutim, zečevi nemaju ništa sa vaskrsnućem Isusa Hrista, biblijskom pričom Uskrsa. Gdje je onda povezanost?

Zašto se zečevi povezuju s Uskrsom i otkad je Uskršnji zeka postao važan simbol tradicije, poput Deda Mraza i Božića Bate, saznajte u nastavku...

Uskrs, proljeće,zečevi i jaja dijele jednu zajedničku stvar: rođenje odnosno ponovno rađanje.

Zečevi su dugo simbol plodnosti jer se brzo reprodukuju. Ženke svoje mladunce nose samo 30 dana i mogu istovremeno da izlegu 12 beba.

Jaja su s druge strane drugi esencijalni simbol rođenja. Proljeće se takođe smatra buđenjem prirode nakon zime.

Smatra se da su njemački doseljenici Uskršnjeg zeku ponijeli u Ameriku, kao i da se ova tradicija odatle raširila i po cijelom svijetu.

Početkom XX vijeka, Uskršnji zeka je zadobio ljudsku formu, pa se uz Božić Batu i Deda Mraza smatra simbolom tradicije u kombinaciji sa religijskim običajima.

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: