Kako je najbolje reagovati kad se dijete povrijedi

Naravno da nije lako ostati miran kada se dijete povrijedi, ali stručnjaci savjetuju da se koncentrišete samo na to kako da olakšate i pomognete mališanu, umjesto da brinete o ozbiljnosti povrede
159 pregleda 0 komentar(a)
beba, plač, Foto: Shutterstock
beba, plač, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.04.2017. 13:14h

Istraživači sa Univerziteta u Kvinslendu kažu da reakcija roditelja kada se dijete povrijedi može da olakša ili pogorša mališanovu bol.

U istraživanju koje je trajalo 18 mjeseci i u kojem je učestvovalo 92 djece, starosti od jedne do šest godina, a koji su zadobili lakše opekotine, ispostavilo se da roditelji koji su previše uznemireni djetetovom povredom, samo pogoršavaju situaciju.

Naime, anksioznost roditelja otežava djetetu da se nosi sa situacijom i veoma ih uznemirava. I to je sasvim logično jer, kada dijete vidi uplašene roditelje, i samo će biti još uplašenije.

Takve situacije su teške, kako za djecu tako i za mame i tate, ali psiholozi savjetuju da kada se dijete povrijedi, pokušate da mu odvučete pažnju igračkama, granom, televizijom, razgovorom…

"Naš um ima limit na koliko stvari može da se fokusira odjednom. Zato, kada je preokupiran drugim stvarima, mozak će manje osjećati bol jer je fokusiran na druge stvari", kažu istraživači.

Zbog toga vjeruju da je najbolje djeci odvratiti pažnju od povrede.

Naravno da nije lako ostati miran kada se dijete povrijedi, ali stručnjaci savjetuju da se koncentrišete samo na to kako da olakšate i pomognete mališanu, umjesto da brinete o ozbiljnosti povrede, prenosi Mondo.

Bonus video: