Trik koji pomaže kod napada anksioznosti

Naučnici su deset dana analizirali 51 učesnika koji pati od anksioznosti, a zatim su nakon mjesec dana ponovili eksperiment kako bi utvrdili da li se anksioznost smanjila
83 pregleda 0 komentar(a)
strah, Foto: Shutterstock
strah, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.04.2017. 12:14h

Tražite način koji će vam pomoći da se opustite kada nastupi napad anksioznosti? Uzmite olovku i papir.

Zapišite na papir šta je to što je izazvalo stres, to će ublažiti anksioznost, pokazalo je novo istraživanje.

Naučnici su otkrili da je zapisivanje događaja koji ih brinu i plaše, kao i analiza osjećanja izazvanih tim događajima, anksioznim osobama pomoglo da se vremenom osjećaju bolje.

Zato stručnjaci smatraju da je pisanje dnevnika efikasan način da se izborite sa anksioznošću.

Kako to funkcioniše

Naučnici su deset dana analizirali 51 učesnika koji pati od anksioznosti, a zatim su nakon mjesec dana ponovili eksperiment kako bi utvrdili da li se anksioznost smanjila.

Učesnici su pisali dnevnik u kojem su zapisivali svoje brige i strahove, a druga grupa je pisala o svakodnevnim situacijama, ne o konkretnim brigama i strahovima. Obije grupe su ocjenjivale koliko ih je takva "terapija" opustila.

Prva grupa koja je pisala o strahovima, zapisivala je i zašto ima određen strah, kako to može da utiče na njihovu budućnost, kao i koliko često se neka briga javlja. Nakon toga su zapisivali i ishod, odnosno da li se ostvarilo ono čega su se plašili ili se završilo bolje nego što su očekivali.

Učesnici studije su u većini slučajeva shvatili da se njihovi strahovi i negativne misli nisu obistinile, a najveći boljitak osjetili su oni koji su zapisivali konkretne brige i strahove.

Autori studije ističu da je vjerovatno najbolje rješenje anksioznosti pisanje dnevnika uz terapiju koju vodi stručnjak.

U svakom slučaju, pisanje dnevnika ne može da vam nanese štetu. Prethodne studije su pokazale da zapisivanje negativnih misli na papir koji ćete zatim baciti, pomaže da razbistrite um.

Dakle, ne boli, ne košta, a može da pomogne, prensosi Mondo.

Bonus video: