Pogledajte kako izgledaju napuštena svetilišta u Evropi

Sve fotografije su nastale u posljednje tri godine koliko je Roman odvojio putujući Europom
120 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2017. 19:44h

Profesionalni fotograf Roman Robroek pokušao je ‘uhvatiti’ ljepotu napuštenih kapela, sinagoga i crkava. Mjesta poput ovih, veoma starih, sa sobom nose mnogo istorije. Arhitektonske razlike prijaju oku i vjerujemo da svaka građevina posjeduje vlastitu priču.

“Neke od kapela i crkava su demolirane ili su u procesu renoviranja. Biti u mogućnosti okom vidjeti jedno ovakvo mjesto veliko je zadovoljstvo.” – rekao je Roman.

Kapele i crkve su Romanova omiljena napuštena mjesta zbog tajanstvenosti koja se ‘iza oltara’ krije. Obišao je svaku sobu i nailazio je na navjerovatne stvari poput odjeće, drevnih knjiga i alata i predmeta koja se koriste tokom mise…

Jedno mjesto, kako Roman tvrdi, bilo je jako teško posjetiti, odnosno iste ‘dokučiti’. Do nekih zgrada je bilo jednostavno doći, poput šetnje u parku, dok je bilo i onih koji su oduzeli mnogo vremena i fizičke spremnosti.

S tim u vezi, posjeta jednoj takvoj zgradi oduzela je Romanu punih 45 minuta koje je proveo penjući su uz stepenice na jednoj italijanskoj planini. Put je bio pun rupa i u lošem stanju.

Sve fotografije su nastale u posljednje tri godine koliko je Roman odvojio putujući Europom. Roman je fasciniran činjenicom da svaka od država posjeduje različit pristup izgradnji ovih religijskih mjesta.

Galerija

Bonus video: