Namirnice koje ne biste trebali jesti u trudnoći: Hot dog, dinja, tiramisu, tunjevina...

247 pregleda 0 komentar(a)
trudnica, Foto: Shutterstock
trudnica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.04.2017. 14:14h

Kada je žena u drugom stanju zna da ne treba konzumirati alkohol i teške namirnice, no prema izjavama stručnjaka, na spisku namirnica koje treba izbjegavati se nalaze i mnoge drugi prehrambeni artikli.

Nutricionista dr. Ema Derbišire kazala je kako različiti sosovi i slatkiši mogu naštetiti razvoju bebe ili povećati rizik od pobačaja.

Svježi sokovi

Na prvom mjestu su nepasterizovani sokovi od voća i povrća. Ovakvi sokovi mogu u sebi imati bakteriju koja je štetna za osobe s oslabljenim imunim sistemom, među kojima su i trudnice. Treba izbjegavati svježe cijeđene sokove koji se prodaju na štandovima i u kafićima.

Paštete

U ovom primamljivom namazu mogu biti bakterije listeria monocytogenes koje izazivaju simptome poput prehlade, dijareju ili povraćanje. Povećava rizik od pobačaja ili obolijevanja novorođenčeta.

Sjeme lucerne

Obično se dodaje u hranu, ali treba ga izbjegavati jer može imati salomenulu, listeriju i E.coli.

Dinja

Ova voćka sadrži 90 posto vode, devet posto ugljikohidrata i jedan posto proteina i masnoća, ali mogu sadržavati bakteriju listeria.

Hot dog koji se prodaje napolju

Razmislite dva puta prije nego ovu hranu naručite vani. Viršle su skuvane ranije i mogu imati bakterije u sebi koje se ne unište ni kada se podgriju.

Salama

Preporučuje se konzumiranje crvenog mesa jer je bogat proteinima, gvožđem i vitaminom B12, a li treba izbjegavati prerađeno crveno meso, a pogotovo ljuto. Salame i kobasice sadrže prezervative koji su zovu nitrati, a oni mogu naštetit razvoju bebe. Takođe, sadrže visok nivo soli što može biti pogubno za trudnice.

Holandski sos

Pravi se od sirovih jaja što povećava rizik od zaraze salmonelom. Pripazite i na domaće majoneze i sladolede.

Tiramisu

Takođe sadrži svježa jaja.

Tunjevina

Dozvoljeno je jesti ovu vrstu ribe, ali ne previše. Preporučena količina je dva odreska ili četiri konzerve nedeljno. Razlog je taj što sadrži živu koja u velikim količinama može uzrokovati štetu nervnom sistemu.

Slatki korijen

Nije naveden razlog, ali povećava rizik od pobačaja ili mrtvorođenčeta, prenosi klix.ba.

Bonus video: