Kratke dremke nas čine srećnijim i produktivnijim

Neke kompanije, poput Gugl-a, imaju posebne prostorije gde zaposleni mogu da odspavaju. Ipak, mali je broj firmi koje tako nešto praktikuju. Samo 11 odsto ispitanika je reklo da im je dozvoljeno da kratko odspavaju na poslu
80 pregleda 1 komentar(a)
spavanje, san, Foto: Shutterstock.com
spavanje, san, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.04.2017. 10:14h

Britanski istraživači su otkrili da dremka ne pomaže samo da odmorni završite radni dan, nego može da vas učini srećnijim.

Više od 1.000 ljudi različitih uzrasta učestvovalo je u internet anketi Edinburškog internacionalnog festivala nauke. Rezultati su pokazali da je njihov nivo sreće zavisio od toga da li, i koliko dugo dremaju tokom dana.

Učesnici su bili podijeljeni u tri grupe: one koji ne dremaju, one čija dremka traje manje od pola sata i onih kod kojih traje 30 ili više minuta. Analiza odgovora na psihološka pitanja, pokazala je da 66 odsto učesnika koji kratko dremaju pokazuju veću produktivnost. Istraživanje je pokazalo čak i da se osjećaju srećnije u odnosu na druge.

- Dosadašnja istraživanja su pokazala da nas kratka dremka od 30 minuta čini više fokusiranim, produktivnijim i kreativnijim. Novi rezultati ukazuju na mogućnost da možete postati i srećniji - rekao je psiholog Ričard Vajsmen sa Hertfordšir univerziteta, a prenosi Sputnjik.

Neke kompanije, poput Gugl-a, imaju posebne prostorije gde zaposleni mogu da odspavaju. Ipak, mali je broj firmi koje tako nešto praktikuju. Samo 11 odsto ispitanika je reklo da im je dozvoljeno da kratko odspavaju na poslu.

Vajsmen je naglasio da, iako su kratke dremke, od 20 do 30 minuta, korisne za zdravlje i poboljšanje performansi, duže spavanje izlaže organizam određenim rizicima.