IZGUBITE VIŠKA KILOGRAME

Plesom do savršenog tijela

Trbušni ples jača mišiće oko kičme, pa poboljšava držanje tijela, a na taj način smanjuje bolove u leđima koji su često prepreka za druge zahtjevnije forme vježbanja
73 pregleda 0 komentar(a)
ples, balet, Foto: Shutterstock
ples, balet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2017. 10:17h

Ne podnosite teretanu, ne mili vam se da vježbate kod kuće, a ni trčanje po obližnjem parku vam nije po volji? Ne brinite, postoji način pomoću kog možete izgubiti suvišne kilograme, a istovremeno zategnuti mišiće i uživati - plešite.

Čovjek pleše otkad hoda, na taj način je izražavao emocije, zbližavao se sa grupom, pričao priču, učestvovao u religijskim ritualima. Danas, mnogi plešu i da bi izgubili suvišne kilograme i izvajali tijelo. U istraživanju Američkog vijeća vježbanja, zdravstveni radnici i fitnes eksperti se slažu da je ples postao priznata forma treninga za gubitak kilograma. Za 60 minuta se sagori u prosjeku 400 kalorija, isto koliko i dok se pliva i vozi biciklo. Osim toga, ples smanjuje nivo holesterola, normalizuje otkucaje srca i snižava krvni pritisak.

Kao i svaki vid vježbanja, i ovaj zahtjeva konsultacije sa doktorom. Nakon toga, izaberite ples koji vam najviše odgovara, što nije tako lako. Da biste postigli najbolje rezultate i uživali, trebalo bi da uzmete u obzir izdržljivost, snagu, građu, ali i karakter.

SLOBODNI STIL

Trend "fristajl" sa spontanim pokretima prija onima koji ne vole ograničenja i formu. Ovo je najlakša vrsta plesa i mogu je praktikovati sve starosne grupe. Pored gibitka kilograma, povećava fleksibilnost mišića. Da biste smršali potrebno je da plešete svakodnevno po 30 minuta, najbolje uz brzu i glasnu muziku koja tjera na energične pokrete. Možete da igrate sami ili u društvu.

HIP HOP

Popularan je kod mladih, jer se pokreti brzo smjenjuju. Aktivira sve mišiće, posebno gornjeg dijela tijela pa je odličan za oblikovanje struka i razgibavanje kukova. Uključuje istezanje, skakanje, energičan je, raznovrstan i neće vam dosaditi.

TRBUŠNI

Egzotični ples ne samo da povećava samopouzdanje i čini vas zavodljivijom na plesnom podijumu i u životu, već i reguliše "kritične tačke" oko stomaka, kukova i zadnjice. Pokreti su spori i kontrolisani, ali nimalo laki, pa poboljšavaju cirkulaciju i jačaju stomačne mišiće. Posebno se preporučuju osobama koje imaju probleme sa kostima.

Trbušni ples jača mišiće oko kičme, pa poboljšava držanje tijela, a na taj način smanjuje bolove u leđima koji su često prepreka za druge zahtjevnije forme vježbanja. Pomoću ovog plesa, sagorećete najmanje 300 kalorija za sat vremena. Iako ovo nije aerobna aktivnost, može biti uvod u ozbiljniji trening.

ZUMBA

Nije pravi ples, već aerobni program koji kombinuje pokrete rumbe, salse, merengea uz latino muziku. Veoma je popularna jer je zabavna, a pokreti su jednostavni. Angažuje ruke i noge, uključuje smjenu brzih i sporih pokreta, pa se računa kao intervalni trening, u kom se smenjuje umjerena i intenzivna aktivnost. Sagorjeva čak 500 kalorija i preporučuje se kao rekreacija dva do tri puta nedeljno.

DŽEZERSAJZ

Osmišljen je 1969. godine, ali je doživeo bum u poslednjoj deceniji. Kombinuje ples i trening snage, kako bi se istovremeno trošile kalorije i jačali mišići. Koriste se tegovi, ali i klasični pokreti iz pilatesa i joge kako bi se mišići izdužili, dok se pokretima iz boksa i borilačkih veština omogućava aerobni i kardio efekat. Može da sagori i 600 kalorija na sat, a trebalo bi ga praktikovati dva do tri puta nedeljno.

BALET

Kao vid rekreacije, balet daje sjajne rezultate. Mada djeluje sporo, zahtjeva snagu i preciznost kako bi se pokreti izveli na pravi način. Držanje u baletu slično je onom u pilatesu, a spori i kontrolisani pokreti doprinose vajanju tijela i izduživanju mišića. Kao i joga, odličan je za istezanje mišića, pa ga možete koristiti posle bržeg plesa i na kraju treninga, prenose Novosti.

Preporučujemo za Vas