STUDIJA

Zemlje u kojima bebe najviše plaču

Studija nije odredila razloge za varijacije u plakanju u razičitim državama, ali su naučnici istakli da bi rad na tome trebalo nastaviti
60 pregleda 1 komentar(a)
beba, plač, Foto: Shutterstock
beba, plač, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2017. 14:14h

Bebe mnogo više plaču u Velikoj Britaniji, Kanadi i Italiji nego u ostalim zemljama, dok bebe u Danskoj, Njemačkoj u Japanu plaču najmanje, pokazuju rezultati jedne nedavne studije.

Autori istraživanja uporedili su učestalost kolika, stomačnog grča koji izaziva bol stomaka kod beba a koji, kao posljedicu, ima čest plač. Oni su posmatrali plakanje beba u toku prvih 12 nedelja života u različitim zemljama svijeta. Kao polaznu osnovu za mjerenje učestalosti uzeli su plakanje od više od tri sata dnevno tri dana tokom nedelje, navodi The Journal of Pediatrics.

"Bebe su, same po sebi, veoma različite po tome koliko plaču u prvim nedeljama života", kaže jedan autora studije Diter Volker. Istraživački tim je prikupio i podatke drugih studija dužini plakanja koje su obuhvatile skoro 8.700 mališana, rađenih na temu prevencije kolika.

U Britaniji je 20 odsto beba između jedne i dve nedelje imalo kolik, dok je njegova prosječna zastupljenost u istom uzrastu 17,4 odsto. U Kanadi je 34,1 odsto beba imalo kolik u uzrastu od tri do četiri nedelje, dok je ukupan prosjek 18,4 odsto. Sa druge strane, istraživanje je pokazalo da 6,7 odsto beba u Danskoj u petoj i šestoj nedelji ima kolik, što je mnogo manje od posjeka od 25,1 za taj uzrast.

Studija nije odredila razloge za varijacije u plakanju u razičitim državama, ali su naučnici istakli da bi rad na tome trebalo nastaviti, prenosi B92.