UREDITE PRAVILNO SVOJ ŽIVOTNI PROSTOR

Četiri savjeta za najčešće greške pri uređenju stana

Ako okačite malu sliku ili fotografiju na sredinu velikog i praznog zida, izgled interijera djelovaće neuravnoteženo. Veličina predmeta koji želite da stavite na zid treba da bude u pravilnom odnosu sa veličinom zida
329 pregleda 1 komentar(a)
dnevna soba, Foto: Shutterstock
dnevna soba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.02.2019. 04:16h

Ova četiri jednostavna rješenja mogu da vam pomognu da zaobiđete česte greške koje pravimo prilikom uređenja svog životnog prostora.

Greška 1: Boja zidova čini sobu hladnijom 

Količina prirodne svjetlosti koja se nalazi u sobi trebala bi da bude orijentir pri odabiru boje za zidove. Korišćenje blijede nijanse u sobi koja gleda na sjevernu stranu može da ostavi utisak hladnoće i neprijatnog ugođaja jer se svjetlost sa sjevera može učiniti grubom. 

Predlog boljeg rješenja: Probajte da koristite toplu nijansu za zidove sobe koja gleda na sjever umjesto hladnih tonova boja. Sobe koje gledaju na južnu stranu su pune tople sunčane svjetlosti tokom čitavog dana, pa je su prostor koji ljubitelji hladnih tonova mogu obojiti u takve nijanse. 

Greška 2: Zanemarivanje rasvjete 

Dobra rasvjeta je ključna za stvaranje utiska prostranosti, kao i za dobro raspoloženje. Ipak, većina nas i dalje ima samo jedan izvor svjetlosti na sredini sobe. 

Predlog boljeg rješenja: Dopunite plafonsku rasvjetu podnom, zidnom ili stonom da biste stvorili prijatniji i nježniji utisak. Ako u sobi imate kutak za čitanje, odgovarajuća lampa je ključna. 

Greška 3: Malu slika na velikom zidu 

Ako okačite malu sliku ili fotografiju na sredinu velikog i praznog zida, izgled interijera djelovaće neuravnoteženo. Veličina predmeta koji želite da stavite na zid treba da bude u pravilnom odnosu sa veličinom zida. 

Predlog boljeg rješenja: Manje slike i ramove koristite za male ili izdvojene površine zida. Ako želite da ukrasite veliki zid slikama ili fotografijama, ali nemate one većih dimenzija, uvijek možete da okačite nekoliko manjih predmeta. 

Greška 4: Zanemarujete odlaganje stvari 

Dovoljno prostora za odlaganje stvari je vrlo važno za što smireniji doživljaj prostora. Često spavaće sobe, koje bi upravo trebale da budu najsmirenije okruženje u stanu, postanu pretrpane gomilom odjeće, knjiga, obuće i drugih stvari. 

Predlog boljeg rješenja: Ako vam stari orman ili komoda jednostavno nisu dovoljni, vrijeme je da uložite u nova rješenja za odlaganje stvari kako više ne bi bilo nereda. U unutrašnjosti ormana možete da napravite odvojene pregrade, fijoke i kutije za cipele, stalak za vješalice i sl, prenosi Zadovoljna.hr.