Šta se desi ako ne operemo dobro posteljinu?

Iako će pranje posteljine uništiti sve bakterije, potrebno je svake 2 do 3 godine mijenjati sintetičke jastuke, a perjane svakih 5 do 6 godina
82 pregleda 0 komentar(a)
krevet, Foto: Shutterstock
krevet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.04.2017. 09:22h

Posteljinu bi trebalo da peremo jednom nedeljno na visokoj temperaturi, a prije korišćenja je dobro osušimo.

1. Oštećenja kože

Ako spavate sa šminkom na licu, postoji mogućnost da se pojavi suvoća kože, upalne infekcije ili prerano starenje. Prije spavanja se istuširajte i dobro očistite lice. Preporuka je prati posteljinu svakih 7 do 10 dana.

2. Iritacija kože ili ekcem

Osim privlačenja bakterija, prljavi čaršavi mogu da prouzrokuju trljanje i trenje kože, što može da dovesde do iritacija ili ekcema. Teške i masne kreme se teže apsorbuju i na posteljini uzrokuju još više bakterija.

3. Gljivične ili bakterijske infekcije

Znoj i ostale tjelesne izlučevine predstavljaju idealno okruženje za stvaranje gljivica ili bakterija. Jedna vrsta plesni (cladosporium) raste na vlažnim dušecima i može da dovede do pojave astme, upale pluća i gljivične infekcije koja može da izazove lezije kože i pucanje noktiju na nogama.

4. Grinje

Grinje se hrane mrtvim ćelijama kože i skupljaju se na prljavim mjestima. U našem krevetu, svaku noć provedemo uz oko 1.5 miliona grinja, koje ostavljaju mrlje na vratu, licu, rukama i ostatku tijela.

5. Alergije

Bakterije, grinje i plijesan mogu da prouzrokuju ili pogoršaju alergijske reakcije. Preporučuje se upotreba posteljine proizvedene od hipoalergenih materijala na kojima nije moguće razmnožavanje grinja i plijesni. Iako će pranje posteljine uništiti sve bakterije, potrebno je svake 2 do 3 godine mijenjati sintetičke jastuke, a perjane svakih 5 do 6 godina, prenosi Radio Sarajevo.

Bonus video: