DOBRE VIJESTI

Vruća kupka topi kalorije jednako kao i šetnja od 30 minuta

Također, brojni naučnici slažu se u tome da svakodnevno opuštanje u vrućoj kadi tokom sedmice više djeluje na smanjenje anksioznosti i nervoze od bilo kojeg lijeka
103 pregleda 0 komentar(a)
kupanje, kupka, Foto: Shutterstock.com
kupanje, kupka, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.04.2017. 10:42h

Opuštanje uz što topliju kupku, u zavisnosti od toga koliku ko vrućinu može podnijeti, jednako topi kalorije kao i šetnja od 30 minuta, kažu istraživači sa Univerziteta Lougboroug u Engleskoj.

Tim istraživača pratio je 14 muškaraca kroz dva testa. Jedni su morali sat vremena voziti bicikl, a drugi ležati u vodi od 40 stepeni Celzijusa, prenosi In Style.

Cilj je bio da se podigne temperatura jezgra tijela za jedan stepen. Oni koji su vozili bicikl spalili su oko 600 kalorija. Iznenađujuće je što su muškarci koji su samo ležali u vrućoj kupki izgubili 130 kalorija, koliko se otprilike izgubi nakon pola sata hoda.

Još jedna korisna posljedica kupanja u vrućoj vodi, koja je možda važnija od trošenja kalorija, jeste što proteini koji se oslobađaju iz tijela tokom kupke kontrolišu nivo šećera u krvi.

Također, brojni naučnici slažu se u tome da svakodnevno opuštanje u vrućoj kadi tokom sedmice više djeluje na smanjenje anksioznosti i nervoze od bilo kojeg lijeka.