ZANEMARLJIVE RAZLIKE

Dojenje nema dugoročni uticaj na razvoj i ponašanje djeteta

Stručnjaci ističu da je činjenica da djeca koja su dojena imaju bolje rezultate, ali je pitanje da li je na njih uticalo mlijeko ili odrastanje s roditeljima koji su bolje obrazovani ili imaju više novca
66 pregleda 1 komentar(a)
dojenje, Foto: Shutterstock
dojenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.03.2017. 10:44h

Poznato je da je dojenje značajno za novorođenčad, ali nova studija je pokazala da dojenje nema dugoročni uticaj na djecu, posebno kada je riječ o kognitivnom razvoju i ponašanju.

Studija objavljena u časopisu Pediatrics pratila je 7.478 djece rođene u terminu od devetog mjeseca života. Procjena je izvršena kada su djeca napunila tri, a zatim pet godina.

Kako bi izvršili procjenu kognitivnih sposobnosti i ponašanja, istraživači su zamolili roditelje trogodišnjaka da ispune upitnike o vokabularu djece i sposobnosti rješavanja problema. Dvije godine kasnije, ponovljena su ista pitanja.

Istraživači su zaključili da su djeca koja su dojena šest ili više mjeseci manje hiperkativna i imaju bolje vještine u rješavanju problema u dobi od tri godine, ali razlike između njih i djece koja nisu ili su kraće dojena su bile zanemarive u dobi od pet godina.

Ranije studije su pokazale da su zanemarive i razlike u društveno-ekonomskim faktorima, kao što su obrazovanje i prihodi.

Stručnjaci ističu da je činjenica da djeca koja su dojena imaju bolje rezultate, ali je pitanje da li je na njih uticalo mlijeko ili odrastanje s roditeljima koji su bolje obrazovani ili imaju više novca, prenosi klix.ba.