STUDIJE SA DALEKOG ISTOKA

Koliko je svjež vazduh zaista zdrav?

Rezultati su pokazali da je krvni pritisak kod od onih koje su hodale kroz šumu znatno smanjen. Elastičnost njihovih arterija je poboljšana
78 pregleda 0 komentar(a)
hodanje, šetnja, Foto: Shutterstock
hodanje, šetnja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.03.2017. 13:14h

Nedavne studije koje nam dolaze sa Dalekog istoka pokazuju koliko je svjež vazduh zaista zdrav i koliko se njegov uticaj na zdravlje čovjeka razlikuje od onoga koga udišemo u gradskim sredinama.

U zatvorenim prostorijama, vazduh brzo gubi kiseonik. Kada sjedite za stolom, disanje je plitko i površno. To rezultira zamorom i nedostatkom koncentracije, prenosi "Dojče vele".

Vježbanje na svježem vazduhu, s druge strane, dovodi do dubokog disanja. Tada se uzima više kiseonika i izbacuje ustajali vazduh iz pluća. Kao rezultat dobijamo više energije i bolje raspoloženje.

Korejski ljekari su istraživali koliko je svjež vazduh zaista zdraviji od zagađenog. Oni su poslali 43 starije žene na jednočasovnu šetnju u šumi, a drugih 19 su šetale kroz grad.

Rezultati su pokazali da je krvni pritisak kod od onih koje su hodale kroz šumu znatno smanjen. Elastičnost njihovih arterija je poboljšana. Nasuprot tome, kod starica koje su se šetale urbanom sredinom to nije bio slučaj.

Druga studija sprovedena u Japanu je pokazala da hod kroz šumu spušta krvni pritisak i broj otkucaja srca, kao i hormone stresa. Pored toga, Japanski medicinski fakultet u Tokiju pronašao je da šetnja kroz šumu aktivira prirodne ćelije ubice, komponentu imunog sistema koja se bori protiv raka.

Preporučujemo za Vas