U tridesetim pojačajte njegu kože

Jedan od glavnih krivaca progresivnog starenja kože je štetno djelovanje UVA i UVB zraka, zbog čega tridesetogodišnjakinje u svoju beauty rutinu obavezno moraju uvrstiti zaštitu kože od Sunca
130 pregleda 0 komentar(a)
koža_1, Foto: SHUTTERSTOCK
koža_1, Foto: SHUTTERSTOCK
Ažurirano: 23.03.2017. 14:29h

Od 25. godine života na površini kože počinjemo primjećivati prve znakove starenja. Prvo su to tanke linije, koje vremenom postaju prave bore, a ono što s godinama takođe primjećujemo jeste gubitak čvrstoće i volumena kože usljed pada proizvodnje kolagena i elastina.

I mladenački sjaj sve je teže zadržati, a siva, suva i osjetljiva koža u tridesetim polako, ali sigurno postaje stvar svakodnevice. Kako se uhvatiti u koštac s tim i kako na primjeru većine tridesetogodišnjakinja transformisati svoju uobičajenu beauty rutinu?

Preparati

Jednom kada zakoračite u tridesete, vrijeme je da se promijeni i vaša svijest o njezi kože. Takođe je vrijeme da počnete slušati potrebe svoje kože, naprije zbog toga što ona postaje sve osjetljivija. Tokom trudnoće koža mnogo lakše gubi vlagu i mnogo lakše upija proizvode koje nanosimo na nju, te time njen senzibilitet značajno raste.

Čak i ako niste prošli kroz trudnoću, primijetićete pojačanu osjetljivost kože, a to može biti i zbog stresa, loše ishrane i lošeg načina života uopšte. Imajte na umu da koži u ovoj fazi života morate priuštiti ono najbolje preparate s umirujućim učincima i proizvode koji garantuju izdašnu hidrataciju, pa biste saveznika mogli pronaći u raznim esencijama za lice.

Piling

Prije ste piling radili kako biste spriječili pojavu akni. Želite li da vaša koža u svakom trenutku izgleda svježe i sjajno, piling praktikujte dvaput sedmično. Birajte pilinge koji sadrže koktel kiselina i moćnih antioksidanata, ali i umirujućih sastojaka.

Posvjetljivanje kože

U tridesetim godinama estetski problem postaje i hiperpigmentacija, koja je posljedica pojačane proizvodnje melanina u koži, kao i neuravnoteženih hormona, pretjeranog izlaganja Suncu i uopšte lošeg stila života. Želite li vidljivo smanjiti pojavu tamnih mrlja i postojećih nedostataka na koži, investirajte u serum za posvjetljivanje kože, koji će pomoći da postignete ujednačeniji ten.

Zaštita od Sunca

Jedan od glavnih krivaca progresivnog starenja kože je štetno djelovanje UVA i UVB zraka, zbog čega tridesetogodišnjakinje u svoju beauty rutinu obavezno moraju uvrstiti zaštitu kože od Sunca.

Proizvod sa zaštitnim faktorom zaista je ključan, pogotovo onaj koji sadrži cinkov oksid i titanijev dioksid. Osim što će manje iritirati osjetljivu kožu lica i tijela, takođe će se pobrinuti da zaštiti kožu od štetnog zračenja i uticaja Sunčevih zraka na nastanak bora i smeđih mrlja.

Uz kremu sa zaštitnim faktorom neophodno je i povećati unos antioksidanata, koji neutralizuju slobodne radikale, bilo kroz hranu (šareno voće i povrće) ili kroz suplemente koji jačaju odbrambeni mehanizam kože.

Maske

Maske za lice naprednije su nego ikada i samim tim efektnije. Na brz i nježan način brinu o koži i zavisno od vrste pomažu u rješavanju problema lica. Pomažu čak i dok spavate noćne maske bogate aktivnim sastojcima štede vrijeme i pomoću njih spajate ugodno s korisnim, prenosi cafe.ba.

Bonus video: