Najveća zabluda o menstruaciji

2 komentar(a)
menstruacija, Foto: Shutterstock
menstruacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.03.2017. 16:14h

Američki psiholog Mara McKlintok 1971. godine objavila je prvu studiju o menstrualnoj sinhronizaciji.

Iza tog pojma skriva se usklađivanje menstrualnih ciklusa među ženama koje puno vremena provode zajedno. McKlintok i njen tim istraživali su žene koje zajedno žive u studentskim domovima i ustanovili da su nakon nekoliko mjeseci ispitanice počele dobijati menstruaciju u isto vrijeme.

Sinhronizaciju su pripisali feromonima i drugim faktorima poput mjesečevih mijena. Mnoge žene tada su potvrdile hipotezu stručnjaka o usklađivanju ciklusa, a procjenjuje se i danas 95 posto pripadnica ljepšeg pola vjeruje u nju.

Međutim, od objave spomenute studije vršeno je mnogo novih istraživanja na istu temu i ni jedno od njih nije potvrdilo navode prvog istraživanja. Prema kritičkom osvrtu na studiju Marte McKlintok iz 2013. godine, ne postoji ni jedan naučni dokaz koji može potvrditi menstrualnu sinhronizaciju niti uticaj feromona ili mijena na usklađivanje ciklusa.

Stručnjaci eventualnu pojavu usklađivanja pripisuju čistoj slučajnosti ili pak običnoj matematici jer je logično da se ciklusi prije ili kasnije "preklope" tokom određenog vremenskog razdoblja. Bez obzira na to što nauka uporno pobija ovu hipotezu, žene širom svijeta i dalje tvrde da menstrualna sinhronizacija itekako postoji, prenosi Zadovoljna.

Bonus video: