Zelenortska ostrva u slikama: Ovako izgleda život sa vulkanima

U morima oko ovog mjesta ribe ima u izobilju, ali se pecaroši suočavaju sa pritiskom od strane kineskih i evropskih komercijalnih ribara koje optužuju da im smanjuju ulove
590 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2017. 16:48h

Nepristupačna vulkanska ostrva Kape Verde, kod nas poznata kao Zelenortska ostrva, na zapadnoj afričkoj obali, mnogo su više nego slavne plaže na kojima uživaju turisti.

Svako ostrvo ima svoj jedinstveni karakter, koje je Martin Plaut nedavno otkrio.

Zelenortska ostrva imaju jedinstveno područje obilježeno visokim planinama i dubokim dolinama - nasljeđe intenzivne vulkanske aktivnosti. Rezultat toga je da je obradivo zemljište nešto što je rijetko ali veoma dragocjeno.

Većina vulkana, kao što je onaj u Sao Visenteu su izumrli, ali na obližnjem ostrvu Fogo, rijetka vulkanska erupcija dogodila se 2014. godine, zbog čega je nekoliko stotina napustilo svoje domove.

Danas, više ljudi porijeklom sa tog ostrva živi u inostranstvu nego u zemlji.

Dok nema mnogo poljoprivrednog zemljišta, bogato vulkansko tlo proizvodi voća i povrća u izobilju za užurbana tržišta.

Međutim, kiše su rijetke i voda se mora koristiti pažljivo da bi se osigurala žetva.

U morima oko ovog mjesta ribe ima u izobilju, ali se pecaroši suočavaju sa pritiskom od strane kineskih i evropskih komercijalnih ribara koje optužuju da im smanjuju ulove.

Ali nisu samo stranci glavobolja za lokalne ribolovce. Sa druge strane je i kamenita obala Sant Antaoa sa svojim džinovskim talasima koja može biti veoma opasna.

Stanovnici koji se nisu odlučili za ribolov ili poljoprivredu okrenuli su se stočarstvu. Ali ovaj posao na ovim ostrvima je mnogo teži jer podrazumjeva nošenje hrane za stoku niz strme kamenite staze.

Vlada je od sticanja nezavisnosti 1975. godine uložila veliki broj sredstava u obrazovanje kako bi pokušala poboljšati život u zemlji.

Danas, sa školama i u najudaljenijim selima Kape Verde je preko 70% pismen.

Skoro jednako važna kao i pohađanje škole je služenje vojnog roka kada stanovnici napune 18 godina.

Vlada sa velikim ponosom podsjeća na veliku ulogu Zelenortskih ostrva u borbi protiv portugalske kolonijalne vladavine.

Stanovnici ovih ostrva možda teško zarađuju za život ali imaju skoro konstantno sunce i prijatnu klimu, kao i prelijepe plaže u kojima uživaju ne samo lokalci već i mnogobrojni turisti.

Osim klime ovo je demokratska zemlja u kojoj se redovno održavaju izbori.

Galerija

Bonus video: