Pronađite svrhu svog posla

Na poslovima gdje ishodi rada nisu materijalni i odmah vidljivi, lakše je zanemariti važnost svoje uloge u poslu i osjećati se kao samo “kap u moru”
86 pregleda 0 komentar(a)
dosadan posao, Foto: Shutterstock
dosadan posao, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.03.2017. 10:11h

“Lišeni smislenog rada, muškarci i žene gube razlog svog postojanja; oni potpuno polude.” Dostojevski

Gomila neobrađenih dokumenata na stolu i još veća gomila koja tek čeka sa strane. E-mailovi koji ne prestaju dolaziti. Posao za koji osjećamo da je sam sebi svrha. Iako ne moramo potpuno da poludimo, kako to sugeriše

Dostojevski, osjećaj da radimo “Sizifov posao” - besmislen, monoton posao bez vidljivog napretka - djeluje demotivišuće i odnosi zadovoljstvo koje smo nekad osjećali prema radu. Ponekad dolazi i do radikalnijih reakcija, poput česte odsutnosti s posla ili promjene radnog mjesta.

Kako to promijeniti?

Motivacija i smislenost posla

Da bi posao bio motivišući, zaposlenici treba da imaju osjećaj da je njihov posao značajan i u skladu s njihovim vrijednostima. Istraživači Hackman i Oldham koji su se bavili istraživanjem motivacije i radnog ponašanja utvrdili su 3 karakteristike koje utiču na to da posao doživljavamo kao smislen: veliki raspon raznolikih vještina koje posao zahtjeva mogućnost izvođenja cjelovitog i jasnog dijela posla značajnost zadatka koji izvodimo za druge u organizaciji i organizaciju u cjelini.

Međutim, što to znači u praksi?

1. Povežite svoj posao s misijom i vizijom organizacije

Osobama koje rade u neprofitnim udruženjima ili na poslovima od opšte koristi (npr. istraživači lijeka protiv AIDS-a) zbog prirode posla jednostavnije je vidjeti svoj rad kao smislen, nego, na primjer, službenicima koji se moraju rvati s “besmislenom” birokratijom i stalnim prilivom novih predmeta. Ono što pomaže je prisjetiti se u kojem smjeru vaša organizacija želi da ide i na koji način to želi da postigne. Razmislite, na koje sve načine vaše radno mjesto pomaže ostvarenju njenih ciljeva? Odredite koji dio slagalice čini vaše radno mjesto i zbog čega je ono važno. 2. Povežite se s “korisnicima” svog rada

Upoznajte korisnike svoje komapnije i potrudite se da saznate njihove priče iz prve ruke. Napravite popis svih načina na koje pozitivno utičete na njihove živote. Šta im vaš rad omogućava?

Na primjer, prodavač na blagajni može osjećati da je njegov posao da ostvaruje profit za vlasnika trgovačkog lanca, a ne uviđa da je on prva, a ponekad i jedina osoba koju kupac srijeće i na osnovu toga stvara utisak o cjelokupnoj kompaniji.

Na poslovima gdje ishodi rada nisu materijalni i odmah vidljivi, lakše je zanemariti važnost svoje uloge u poslu i osjećati se kao samo “kap u moru”. U tom slučaju, usmjerite se na doprinos vaše organizacije u širim terminima. Na koji način vaša organizacija doprinosi društvu ? 3. Proširite svoju trenutnu ulogu.

Ukoliko imate mogućnost, potrudite se da učestvujete u projektima i zadacima gdje ćete biti zaduženi za obavljanjeposla, od početka do kraja. To će vam automatski omogućiti da steknete bolji pregled nad svojim stručnim područjem i povežete se s “višom svrhom”.

Šta mislite, ko će doživljavati svoj posao smislenijim: zaposlenaa u krojačkom salonu koja šije kompletnu haljinu za kupca ili tekstilna radnica u proizvodnji koja ušiva samo jedan dio odjeće (recimo, rukave)? Iako koriste istu vještinu za obavljanje posla, zaposlena u salonu će doživljavati svoj posao smislenijim jer njezin posao čini prirodnu cjelinu.

Prema tome, ako se nalazite na usko specijalizovanom radnom mjestu, težite prirodnoj cjelini—volontirajte na zadacima koji su komplementarni onima koje već obavljate te razgovarajte s kolegama i nadređenim kako biste svoju ulogu u timu i kompaniji jednostavnije stavili u perspektivu.

4. Usmjerite se na učenje i povećajte raspon vještina

Što više vještina i znanja budete sticali i koristili, to ćete moći preuzimati zanimljivije i izazovnije uloge.

Tako svake godine možete postaviti izazovan zadatak koji morate savladati u sljedećih 12 mjeseci.

Razvojem vještina otvaraju se nove mogućnosti uticaja i novi putevi prema pronalasku smisla, kako na radnom mjestu, tako i u ličnom životu.

(centaruspjeha)

Bonus video: