Ranac krivi kičmu, ovo je bolja opcija

Otkrili su da skoro četvrtina djevojčica nosi teret 20 odsto svoje tjelesne težine, a maksimalna preporučena težina je 15 odsto tjelesne težine
218 pregleda 2 komentar(a)
đak prvak, Foto: Shutterstock
đak prvak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.03.2017. 14:14h

Nećete vidjeti đaka bez ranca na leđima, a stručnjaci naglašavaju da to uzrokuje brojne zdravstvene probleme.

Đaci u rančevima nose knjige, neki od njih i užinu i čini se da je svakoj generaciji učenika ranac sve teži. Stručnjaci upozoravaju da to djeci širom planete stvara zdravstvene probleme.

Da budemo precizniji, naučnici tvrde da je pametnije da djeca vuku ranac koji ima točkiće, kako bi se smanjio negativan uticaj na kičmu.

Za potrebe istraživanja u Španiji istraživači su nadgledali 78 djece starosti od šest do 12 godina. Oni su nekoliko nedelja u laboratoriju dolazili noseći ranac koji inače nose u školu, a zatim je urađen test da se utvrdi procenat masti i mišića u tijelu.

Naučnici su takođe analizirali da li težina ranca utiče na tjelesnu težinu djece.

Otkrili su da skoro četvrtina djevojčica nosi teret 20 odsto svoje tjelesne težine, a maksimalna preporučena težina je 15 odsto tjelesne težine.

Takođe, tek nešto manje od polovine učenika svakodnevno nosi ranac teži od onoga što se smatra "bezbjednom težinom".

Autorka studije Eva Oranes sa Univerziteta u Granadi kaže da su ovi podaci alarmantni.

"Možemo da kažemo da je ranac koji ima točkiće bezbjedniji za zdravlje djece od rančeva koji se nose na leđima", kaže ona.

Istraživanje je pokazalo i da 97 odsto mališana smatra da je ranac previše težak. U poređenju sa tim, oko 85 odsto djece koji vuku ranac na točkovima smatra isto.

Takođe, oko 43 odsto djece koji svakodnevno nose rančeve prijavilo je bolove u leđima, u poređenju sa 12 odsto djece koji nose ranac na točkićima.

Možda nošenje rančeva na točkićima nije uvijek praktično - posebno kada dijete treba da ga izvuče uz stepenice u školi - ali sigurno je manje štetno za kičmu mališana, prenosi Mondo.

Bonus video: