Šest stvari koje trebate čistiti baš svaki dan

Ako dugo vremena koristite isti pribor za šminkanje, nakon svakog korišćenja ga očistite u toploj, sapunastoj vodi kako ne bi prenijeli na lice mikrobe i bakterije
108 pregleda 0 komentar(a)
čišćenje prozora, Foto: Shutterstock
čišćenje prozora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.03.2017. 19:14h

Higijena je važna, a ovih sedam stvari bi trebali svakodnevno održavati čistima kako bi spriječili nakupljanje bakterija i mikroba.

Svi vole čist i uredan dom, no nekad ga jednostavno nemamo vremena svaki dan detaljno očistiti. Uprkos, tome, neke stvari nemojte nikad preskočiti, a Bright Side je napravio kratki popis. Dosta je da odvojite desetak minuta kako bi održali higijenu.

1. Kuhinjske krpe

Nedavne studije pokazale su kako su kuhinjske krpe najveći prenosioci zaraza u kuhinji. Ista stvar vrijedi i za male peškire u kupatilu. Kako ih koristite više od jednom dnevno, jako brzo se zaprljaju. Zbog toga ih mijenjati bar jednom svakih par dana, a i češće ako imate veliku porodicu.

2. Ključevi

Na držačima ključeva ima više bakteija nego na dugmadima u liftu. Nikad ih ne čistitmo, a stalno ih držimo prljavim rukama. Stavljamo ih u prljave džepove i često nam padaju na pod. Rezultat je da donosimo nevjerojatan broj bakterija u naš dom. Očistite ih antiseptičkim maramica kako bi spriječili zarazu.

3. Umivaonik i sudoper

Možda mislite da je nakon pranja ruku ili suđa, opran i umivaonik i sudoper, ali nije tako. Na njihovim rubovima zadržavaju se brojne bakterije.

4. Daska za rezanje

Ako koristite drvene daske, potopite ih u mješavinu sirćeta i vode (1:1) nekoliko minuta, svaki put kad ste gotovi sa kuvanjem. Trik je to koji će vam pomoći da se riješite bakterija i gljivica nakupljenih na površini.

5. Četkice i spužvice za šminkanje

Ako dugo vremena koristite isti pribor za šminkanje, nakon svakog korišćenja ga očistite u toploj, sapunastoj vodi kako ne bi prenijeli na lice mikrobe i bakterije.

6. Pločice u kupatilu

Kako bi pojednostavili rutinu čišćenja prljavih pločica, obrišite ih nakon svakog tuširanja. Održavanje kupatila suvim, spriječiće bakterije i plijesan.

Bonus video: