Četiri načina kako se nositi s naglom promjenom vremena

Biljni čajevi poput kamilice ili limete pomažu vam da se opustite
79 pregleda 0 komentar(a)
stres, depresija, tuga, žalost
stres, depresija, tuga, žalost
Ažurirano: 24.02.2017. 11:14h

Nagle promjene vremena, posebnono u vrijeme prelaza godišnjih doba, mogu biti glavni krivac za glavobolje sa kojima se sve teže nosite.

Nakon 'zimskog sna' jedva ste dočekali buđenje uz temperature iznad nule, no umjesto aktivnog dana u prirodi, glavobolja vas je prikovala za krevet.

Skokovi temperature sa hladnog na toplo ili obrnuto utiču na pritisak, srce i cirkulaciju uopšteno, što može dovesti do glavobolje. Osjećaj nemoći kada vam bolovi poremete planove, zamijenite savjetima koje vam donosimo i time prestanite biti rob meteoropatije.

1. Pratite vremensku prognozu

Kao što svakog jutra prije izlaska provjeravate kakva je temperatura kako biste donijeli odluku što obući, tako provjerite i razlikuju li se radikalno jutarnja i dnevna temperatura kako biste pripremili tijelo na ono što dolazi.

Ako ste jedna od onih osjetljivijih na promjene vremena, kod prvih simptoma glavobolje možete uzeti paracetamol i riješiti je se kako vam ne bi obuzela čitav dan.

2. Izađite u prirodu i aktivirajte se

Bilo koji oblik tjelesne aktivnosti u trajanju od najmanje pola sata dnevno, učinit će organizam stabilnijim i otpornijim na vremenske promjene. Još je bolje ako se fizička aktivnost odvija u prirodi na čistom vazduhu.

Svejedno je jeste li se odlučili na brzo hodanje ili ste dio aktivnog grupnog treninga, aktivnosti u prirodi pomoći će vam da se riješite stresa i bolje osjećate, a uz to vam mogu smanjiti šanse za pojavu glavobolje.

3. Neka vaša ishrana bude raznolika i puna vitamina

Zdrava i pravilna ishrana bogata voćem i povrćem dobar su preduslov za ublažavanje negativnih posljedica vremena.

Uz raznoliku ishranu važano je i redovno unošenje vode, po mogućnosti obogaćene kiseonikom. Preporučuje se dnevni unos od 2 do 3 litra, zavisno od pola i aktivnosti.

4. Zamijenite kafu biljnim čajem

Kako bi se lakše nosili s meteoropatijom pomoć možete potražiti u opuštanju s različitim biljnim napicima ili obogaćivanjem obroka sa dodacima ishrani.

Biljni čajevi poput kamilice ili limete pomažu vam da se opustite.

Osim što ćete uživati u raznim mirisima prirodih čajeva, oni će vam pomoći da prebrodite nagle promjene vremena sa slatkim ukusom u ustima, prenosi Zadovoljna.hr.