Tata na porodiljskom: Priča o roditeljima u Švedskoj

Švedski program omogućava roditeljima da između sebe podijele 480 dana plaćenog odsustva
168 pregleda 4 komentar(a)
tata, bebe, Foto: Johan Bavman
tata, bebe, Foto: Johan Bavman
Ažurirano: 22.02.2017. 19:34h

Švedska omogućava roditeljima 480 dana odsustva koje mogu da podijele među sobom, pa tako sve više očeva odlučuje da ostane kod kuće s bebom. Ovo je priča o fotografu Johanu Bevmanu, koji se pridružio tatama i njihovoj djeci.

Tekst „Tata na porodiljskom“ je objavljen u januarskom broju National Geographic Srbija.

Kad se Johanu Bevmanu rodio sin Vigo, rodio se i vrlo poseban fotografski projekat: pogled na očeve koji koriste darežljivu švedsku politiku roditeljskog odsustva kako bi bili kod kuće sa svojom djecom. Plaćeno porodiljsko odsustvo za majke uobičajeno je u cijelom svijetu: to je vladina politika u 34 od 35 zemalja članica Organizacije za privrednu saradnju i razvoj (jedini izuzetak su Sjedinjene Države). U oko dvije trećine tih zemalja i očevima je plaćeno barem kratko odsustvo – tu pogodnost je prva uvela Švedska 1974. godine.

Švedski program omogućava roditeljima da između sebe podijele 480 dana plaćenog odsustva kako bi brinuli o djeci i zaradili bonuse ako ravnomjerno podijele odsustvo. Ali uprkos tim podsticajima, samo oko 14 odsto švedskih očeva „ravnomjerno dijeli dane sa svojim partnerkama”, kaže Bevman. On se takvim tatama pridružio 2012. godine, kad je rođen Vigo.

„Želio sam da budem kod kuće s njim, da saznam kakve su njegove potrebe”, kaže. Odsustvo ujedno koristi i da bi bio s Manfredom, rođenim 2016. godine. U svom foto-projektu (sada pretočenom u knjigu) Bevman prikazuje očeve iz cijele Švedske kako paze na svoju djecu i brinu o njima kod kuće.

„To je zaista težak posao s punim radnim vremenom koji ne dobija odgovarajuće priznanje”, kaže on, dodajući da „je to nešto što žene oduvijek čine.”

Poput mnogih novopečenih majki, Karoline Ihlstrem radovala se maženju i hranjenju svoje djece. Međutim, nije mogla da doji prevremeno rođene bliznakinje Parisu i Leju. Kad je Bevman došao da ih snimi, ubrzo nakon rođenja, njihov otac Samad Kohigoltapeh hranio ih je kašicom uz pomoć šprica i grijao ih svojim tijelom.

Građevinski inženjer Kohigoltapeh i supruga Karoline zajedno su uzeli roditeljsko odsusutvo tokom prva četiri mjeseca života bliznakinja – a zatim se on sam brinuo o njima idućih šest mjeseci. Bevman je dosad portretisao 45 očeva na roditeljskom odsustvu. Srećan je što može da ih prikaže kao uzore, „tako da muškarci mogu vidjeti prednosti odsustva radi njege djece”.

Nije, međutim, oduševljen nadimkom koji su neki Šveđani prišili takvim očevima: latte-pappor, odnosno „tate uz kafu”, kao da ti muškarci brinu o djeci između dva odlaska na kafu. Iako zaista pije kafu, Bevman kaže: „Nemam vremena da sjedim.” Dugotrajna odsustva učinili su ga boljim ocem, kaže Bevman. Nada se da će njegov fotografski projekat podstaći još očeva – i još zemalja – da to pokušaju.

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: