NJegovane ruke

Za omekšavanje ruku, pomiješajte med i sok od narandže i namačite ruke u ovoj mješavini 10 minuta. Osušite i nanesite kremu za ruke
52 pregleda 1 komentar(a)
nokti, ruke, Foto: Shutterstock
nokti, ruke, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.02.2017. 15:14h

Kao i ostali djelovi tijela i ruke trebaju vježbu. Poboljšaćete cirkulaciju krvi u rukama, ako dnevno gnječite prste 15-20 puta, te prstima jedne ruke lagano istežete prste druge.

Masažom ruku takođe poboljšavate cirkulaciju krvi, te uklanjate suve ćelije kože, pa ruke postaju meke i mladenačke. U ruke utrljajte biljno ulje ili kremu, ali će biti još djelotvornija ako se izvodi pilingom za ruke, koji uklanja mrtve ćelije i dodatno hrani kožu.

Masirajte ruke mješavinom 2 kašičice šećera i 2 kašičice maslinovog ulja. Ruke će vam biti meke i nježne.

Suva koža ruku

Suvoću kože ruku uzrokuju razni faktori, ali posljedica je ista - suve ruke se prerano boraju, mlohave i stare. Izbjegavajte kontakt s vrlo vrućom vodom, jer ona isušuje kožu. Na tržištu postoje kreme za ruke na bazi glicerina (glicerola).

Glicerin je alkohol koji privlači vodu i na taj način vlaži ruke. Međutim, on se ne smije upotrebljavati nerazrijeđen, jer vremenom još više isušuje kožu. Možete sami napraviti glicerinski losion- pomiješajte jednake djelove glicerina, destilovane vode i dodajte malo limunovog soka. Ako ste u mogućnosti, u ovaj losion nakapajte par kapi jednog od eteričnih ulja: lavanda, ulje sjemenki mrkve, kamilica, geranij, sandal

Gruba, tvrda i ispucala koža na rukama

Gruba, tvrda i ispucala koža na rukama je najčešće posljedica utjecaja hladnoće ili upotrebe agresivnih deterdženata. Zbog toga, zimi uvijek nosite tople rukavice, a pri pranju koristite gumene rukavice, te nakon svakog pranja ruke uvijek potpuno osušite.

Zagrijte šoljicu maslinovog ulja i dodajte nekoliko kapi limunovog soka. Kupajte ruke u ovom ulju. Možete ga koristiti više puta.

Za omekšavanje ruku, pomiješajte med i sok od narandže i namačite ruke u ovoj mješavini 10 minuta. Osušite i nanesite kremu za ruke.

Balzam za intenzivnu njegu ruku: 25 g bademovog ulja, 10 g meda, 10 g maslinovog ulja, 1 žumance, 2 kapi eteričnog ulja limuna. Zagrijte med na pari, dodajte bademovo ulje. Pustite da se prohladi.

Žumance pomiješajte s maslinovim uljem, pa dodajte prethodnoj smjesi. Dodajte eterično ulje. Trajnost ovog balzma je sedam dana ako se čuva u frižideru.

Bonus video: