20 savjeta za zdravu i jaku kosu

Ne češljajte kosu kada je mokra – to je čini slabijom i osjetljivom na lomljenje. Umjesto toga, koristite široki češalj, dok u kadi stavljate regenerator
316 pregleda 0 komentar(a)
kosa, Foto: Shutterstock
kosa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.02.2017. 13:29h

Svi želimo imati zdravu, glatku i sjajnu kosu, ali mnoge od naših redovnih navika zapravo mogu naškoditi i oslabiti kosu. Neke od navika automatski radimo, bez razmišljanja, ali one utiču na zdravlje naše kose.

Ovo je 20 jednostavnih, ali izvrsnih novih navika koje možete koristiti kako bi zaštitili kosu i pomogli joj da raste zdrava i snažnija.

Važno je imati na umu da se naša kosa u osnovi sastoji od mrtvih stanica, baš kao i nokti. To znači da ne proizvodi vitamine i hranjive supstance sama po sebi, ali mora apsorbovati spoljne supstance poput prirodnih ulja koje proizvodi korijen kose ili hranljive supstance koje dolaze iz prirode ili kozmetičkih proizvoda.

Njena struktura je porozna, te stoga može apsorbovati te supstance – ali takođe može prikupljati i ” udahnuti ” zagađenja, UV zrake, štetne hemikalije i so.

  1. Na kosu stavite obično bijelo sirće nakon šamponiranja i ostavite ga nekoliko minuta prije ispiranja. Vaša kosa će biti sjajnija već od prvog puta kada pokušate ovo.
  2. Jednom mjesečno napravite prirodnu masku za kosu od avokada.
  3. Operite kosu sa sirovim bjelancetom, umjesto šampona. Iako se može činiti čudno, ovaj prirodni proizvod hidratizuje kosu bolje od mnogih komercijalnih kozmetičkih proizvoda.
  4. Ne perite kosu prečesto. Pranje će ukloniti previše ulja iz korijena, koje je potrebno za rast kose.
  5. Koristite šampone bez sulfata. Sulfat je jedan od najštetnijih sastojaka za prirodnu vlagu kose. Postoje sulfat-free proizvodi na tržištu koji će vam pomoći da kosa bude zdravija i jača.
  6. Ispletite labavu pletenicu prije spavanja. To će vam dati lijepe valovite lokne u jutarnjim satima, spriječiti kosu od zapletanja i pucanja dok se okrećete u snu, a pomaže i u bržem rastu kose.
  7. Masirajte korijen glave svaki dan sa drvenom četkom za aktiviranje cirkulacije krvi u tom području, i tako ćete prirodno podstaknuti rast kose.
  8. Zaštitite kosu od sunca. Možete koristiti kreme za sunčanje ili posebne ljetne proizvode za kosu, koji će zaštititi od hlora i slane vode.
  9. Nemojte stalno sušiti kosu fenom. Pusti te je da se osuši prirodnim putem, ili koristite šampone za suvo pranje ili regeneratore koji se ne ispiraju kako bi kosu zaštitili od vrućine.
  10. Osušite kosu u potpunosti prije spavanja, ako ne želite imati lošu frizuru ujutro. Mokra kosa je puno osjetljivija i sklona lomljenju.
  11. Izbjegavajte proizvode za oblikovanje ( pegle za kosu, uvijače), a posebno ih ne koristite prije nego ste stavili zaštitni sprej od vrućine. Visoke temperature ovih uređaja oslabljuju kosu.
  12. Arganovo ulje ima mnogo blagotvornih učinaka na vašu kosu. Koristite ga za ispucale vrhove i suvu kožu i kosu, ili kao regenerator koji se ne ispira.
  13. Ne češljajte kosu kada je mokra – to je čini slabijom i osjetljivom na lomljenje. Umjesto toga, koristite široki češalj, dok u kadi stavljate regenerator.
  14. Izbjegavajte često farbanje i izbjeljivanja kose. Boje sadrže grube hemikalije, kao što je amonijak, što uzrokuje značajne količine oštećenja kose, a takođe može uzrokovati opekline korijena kose.
  15. Koristite jastučnice od satena ili svile. Ovi materijali neće nanijeti štetu kosi dok se okrećete tokom noći u snu.
  16. Ako imate oštećenu kosu koja je sklona pucanju vrhova, trebali biste šišati kosu svakih osam nedelja da bi kosa bila zdrava.
  17. Konzumirajte biotin. Ovaj vitamin podstiče rast noktiju i kose i olakšava regeneraciju kože.
  18. Opustite se! Ništa ne oštećuje kosu više od stresa. Bez obzira koliko se brinuli o sebi, ako ne smanjite nivo stresa, kosa nikad neće biti lijepa kao što bi mogla biti, prenosi Zdrava i sretna.
  19. Jedite dobro. Vaša kosa se hrani svim što jedete. Ako izbjegavate proteine, prirodne masti i vitamine u ishrani, vaša kosa će taj nedostatak i pokazati.
  20. Njegujte svoju kosu redovno sa prirodnim ili komercijalnim maskama koje su bogate vitaminima i uljima.

Bonus video: