4 jutarnje navike zbog kojih ne gubite kilograme

0 komentar(a)
buđenje
buđenje
Ažurirano: 20.02.2017. 19:29h

Pazite, ali nikako da izgubite na težini.

Jedna od vaših novogodišnjih odluka bila je izgubiti onih nekoliko kilograma koje ste dobili tokom božićnih i novogodišnjih praznika. Tako ste se odrekli slatkiša, brze hrane, gaziranih pića, a i vježbate redovno, ali to vam i dalje ne polazi za rukom.

Ali, jeste li ikada pomislili na to da vas vaši uobičajeni jutarnji rituali spriječavaju u tome da imate tijelo iz snova? Evo na šta tačno mislimo.

1. Predugo spavate

Kada premalo spavate, hormon stresa kortizol, koji se tada proizvodi, povećava vaš apetit. Međutim, niti višak sna nije puno bolji za vašu liniju, a rezultati jednog nedavnog istraživanja otkrili su kako spavanje više od 10 sati tokom noći, može dovesti do većeg indeksa tjelesne mase. Naravno, ako si možete priušititi takav luksuz.

2. Spremate se u mraku

Podignite rolete ili rastvorite zavjese odmah nakon buđenja. Zraci jutarnjeg sunca podstiču vaš metabolizam te pomažu tijelu da se razbudi. Čak 20-30 minuta dnevnog svjetla jeste dovoljno za uticaj na indeks tjelesne mase.

3. Ne spremate krevet

Zvučaće vam čudno, ali dopustite da vam objasnimo o čemu se radi. Naime, jedno američko istraživanje pokazalo je kako ljudi, koji svakog jutra spremaju krevet, bolje spavaju. Zdrav san je i optimalan put prema zdravoj težini.

4. Jedete premalo za doručak

Naučnici insistiraju na tome da se svakog jutra trebate počastiti ukusnim i raskošnim doručkom. Uravnotežen doručak od otprilike 600 kalorija, onaj je koji će vam olakšati da pratite svoj dnevni plan ishrane, ističe jedno istraživanje iz Tel Aviva, preosi Index.hr.

Bonus video: