8 znakova da stres šteti vašem zdravlju

Stres suzbija imunološki sistem što znači da se možemo lakše razboljeti te da će nam borba protiv prehlade i ozdravljenje biti otežano
0 komentar(a)
stres, Foto: Shutterstock
stres, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.02.2017. 16:29h

Stres je postao dio svakodnevnog života većine ljudi i teško ga je izbjegavati. Obratite pažnju na simptome koji pokazuju da ozbiljno utiče na vaše zdravlje

Kada smo pod stresom, proces probave je otežan.

1. Osip

Ako ste odjednom prekriveni sa crvenim tačkicama koje svrbe, a ljekari su otklonili mogućnost bilo kakvih alergijskih reakcija, postoji velika vjerojatnoća da je njihov uzrok stres. Kada naše tijelo doživi pretjerani stres, imunološki sistem postaje nestabilan te tijelo počne otpuštati histamin kako bi se borilo protiv oboljenja.

"Osim na fizičko zdravlje, stres može uticati na stanje našeg uma"

Ako se nivo stresa ne smanji možete razviti alergijsku reakciju te tada nastaje osip. Takođe, kada stres oslabi imunološki sistem kožu mogu iritirati stvari na koje prije niste bili osjetljivi poput sapuna, topline ili hladnoće, losiona ili pak deterdženta za veš.

2. Često osciliranje težine

Stres je okidač za otpuštanje hormona kortizola koji narušava sposobnost tijela da razgradi šećer u krvi te mijenja način na koji procesuiramo masti, protein i ugljenohidrate. To može dovesti do gubitka ili dobitka kilograma.

Stres takođe može uticati na nezdrave navike poput prejedanja ili pak izgladnjivanja.

3. Pojava glavobolja

Ako nikada niste patili od glavobolja, ali odjednom vam je u glavi konstantno "lupanje", moguće je da ste izloženi prevelikom stresu.

Stres otpušta hemikalije koje mogu uzrokovati promjene u živcima i krvnim žilama u mozgu što dovodi do glavobolje.

Stres samo može dodatno pogoršati situaciju onima koji su skloni migrenama.

4. Svakodnevni problemi s probavom

Stres može na više načina omesti normalno funkcioniranje probavnog sistava. Tijelo pod stresom najčešće proizvodi višak kiseline što dovodi do žgaravice. Takođe može usporiti proces pražnjenja hrane iz želuca, što uzrokuje plinove i nadutost, te čak može i pojačati bolno grčenje u crijevima, a krajnji simptom je proli0v.

5. Česte prehlade

"Stres može uticati i na stvaranje nezdravih navika poput prejedanja ili pak izgladnjivanja"

Stres suzbija imunološki sistem što znači da se možemo lakše razboljeti te da će nam borba protiv prehlade i ozdravljenje biti otežano. Naime, imunološki sistem ne može se efikasno boriti protiv virusa i bakterija ako ste pod velikim stresom.

6. Ponovno pojavljivanje akni

Nažalost, akne se ne pojavljuju samo u tinejdžerskoj dobi. Kada smo pod pretjeranim stresom nekad se na licu ti znakovi mogu vidjeti u obliku akni. Tijelo tada ispušta više hormona poput kortizola koji podstiče žlijezde da proizvode veće količine masnoća. Upravo taj višak masnoća može se zateći u folikulama dlačica zajedno s prljavštinom i mrtvim stanicama kože što dovodi do nastanka bubuljica.

7. Smanjena sposobnost koncentracije

Osim fizičkog zdravlja, stres može uticati i na naše mentalno zdravlje. Prevelika količina kortizola koja uzrokuje stres može otežati fokusiranje i koncentraciju. Takođe, može doći i do problema sa pamćenjem te uzrokovanja tjeskobe ili u najgorem slučaju, depresije.

8. Opadanje kose

Gubitak nekoliko vlasi je normalna pojava jer se stare folikule kose zamijene sa novima tokom vremena. Ali, stres može omesti taj ciklus. Značajan stres može velik broj folikula pogurati u stanje mirovanja pa stara kosa otpada, ali nova ne raste. Može se dogoditi i autoimuna reakcija u kojoj imunološki sistem sam napada folikule, a to rezultira gubitkom kose, prenosi Zadovoljna.hr.

Bonus video: