Foto priča: Kako spasiti grad koji umire

Sušni sjeveroistok Brazila se suočava sa najgorom zabilježenom sušom i Kampina Grande koja ima skoro pola miliona stanovnika zavisi od rezervoara koji polako ostaje bez vode
96 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2017. 20:20h

Smežurani leševi krava rasuti su sprženim poljima izvan grada Kampina Grande na sjeveroistoku Brazila, dok gladne koze traže hranu na ispucalom zemljanom tlu Bokeirao rezervoara koji opslužuje očajni grad.

Posle pet godina suše, farmer Edivaldo Brito priča da ne može da se sjeti kada je bio pun. Ali, ne sjeća se da je ikada bio ovoliko prazan.

"Izgubili smo sve: banane, pasulj, krompir. Moramo da pješačimo po tri kilometra da bismo oprali odjeću", dodaje Brito.

Sušni sjeveroistok Brazila se suočava sa najgorom zabilježenom sušom i Kampina Grande koja ima skoro pola miliona stanovnika zavisi od rezervoara koji polako ostaje bez vode.

Posle dvije godine štednje, stanovnici se žale da je voda iz rezervoara prljava, smrdljiva i nepogodna za piće. Oni koji to mogu da priušte kupuju vodu i kuvaju je, peru sa njom zube i hrane ljubimce.

Rezervoar je trenutno na svega 4% popunjenosti, a neočekuje se da će kiše biti dovoljno da popravi situaciju.

"Ako se ne napuni, vodovodni sistem će do sredine godine potpuno pući. To bi bio holokaust, morao bi se evakuisati čitav grad", priča profesor hidraulike na državnom univerzitetu Žaniro Kosta Ređo.

Brazilska Vlada obećava da će stići pomoć. Oni su obećali da će konačno, nakon decenija obećavanja i odlaganja, preusmjeriti najveću rijeku Brazila, Sao Francisko, kako bi spasili očajne farmere.

Plan je da se voda prevede preko brda i kroz 400 kilometara kanala u save basene rijeka Ceara, Rio Grande no Norte, Pernambuko i Paraiba.

I pored svega, to je ipak trka protiv vremena jer voda mora stići na vrijeme. Ministri su obećali da će do aprila, po svaku cijenu, dovesti vodu do Kampine Grande.

"Ništa nas ne zanima, nikakvo obećanje, dok ne vidimo vodu kako teče", poručuju ogorčeni građani.

Galerija

Bonus video: