RAZLIKA JE U REAKCIJI ORGANIZMA

Šta je bolje za mršavljenje - crni ili bijeli hleb?

207 pregleda 3 komentar(a)
Hleb, Pomoć, Foto: Shutterstock
Hleb, Pomoć, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.02.2017. 18:14h

Naučnici kažu da svaka osoba ima jedinstvenu reakciju na određenu vrstu hrane, pa je ono što nekoga goji, nekom idealna hrana.

Dr Evan Elinav sa Vajsman instituta u Izraelu je na konferenciji Američke asocijacije za napredak u nauci da je reakcija organizma na hleb sasvim jedinstvena.

“Ovaj personalizovani efekat važi za svaku namirnicu. Ne postoji ‘dobra’ namirnica ili ‘loša’ namirnica niti ‘superhrana’”, kaže on.

Njegove kolege su testirale dvije različite vrste hleba na 40 ispitanika. Kod njih je mjeren nivo šećera u krvi na svakih pet minuta, kako bi se otkrilo kako njihova tijela reaguju na bijeli i domaći integralni hljeb.

Bez obzira na vrstu hljeba, nivo šećera u krvi kod pojedinaca iz obije grupe, skakao je nedugo posle obroka, a u prosjeku su reakcije organizma kod svih bile iste.

Dr Elinav smatra da reakcija na neke namirnice zavisi od bakterija koje žive u našim crijevima. Zato neke bakterije mogu da brzo normalizuju nivo šećera u krvi i da prekinu začarani krug mršavljenja i debljanja kod nekih ljudi.

Istraživači su demonstrirali da je rješenje takozvana transplantacija fekalija i na primjeru miševa dokazali da je moguće liječiti gojaznost promjenom mikrobioma crijeva. Dr Elinav gaji nadu da će ovo rješenje biti primenljivo i na ljude.

Preporučujemo za Vas