Ove namirnice povećavaju salo na stomaku

143 pregleda 2 komentar(a)
salo, stomak, Foto: Shutterstock
salo, stomak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.02.2017. 16:14h

Salo na stomaku najopakiji je neprijatelj dobrog izgleda ali i zdravlja. Najbrže se taloži a najsporije uklanja. Osim vježbi i promjena životnih navika prvi sledeći korak u napadačkoj misiji je izbjegavanje hrane koja 'hrani' salo najkritičnije zone, piše Elle. Donosimo pet najupornijih i najopasnijih uzroka stvaranja masnoća!

1.Gazirana pića

Jedna do dvije čaše gaziranog pića dnevno uzrokuje do pet puta brže nakupljanje masnoća na predjelu struka. Količina šećera u gaziranim pićima uzrokuje želju za hranom čime se stvara začarani krug, od ispijanja nezdravih sokova do prejedanja nepotrebnim zalogajima. Dijetalna bezakoholna pića usporavaju metabolizam i obiluju šećerima koji višak kalorija iz hrane pretvaraju u masnoće.

2. Namirnice bogate rafiniranim šećerom

Slatkiši, keks, različiti prelivi za salate i sendviče, suhomesnati proizvodi imaju malu hranjivu vrijednost i prepuni su praznih kalorija koje utiču na rast nivoa glukoze u krvi. Rafinirani šećeri jedni su od najpoznatijih izvora jednostavnih ugljenih hidrata, koji podstiče tijelo da nakuplja masnoće u području abdomena.

3. Sir

Sir je odličan izvor kalcijuma, ali je i izvor visokog nivoa zasićenih masnoća. Čak i male količine sira mogu sadržavati polovinu preporučenog dnevnog unosa masti.

4. Alkohol

Alkoholna pića konzumirana na dnevnoj bazi itekako ostavljaju trag na obimu struka. Naime sve vrste pića namjenjenih za uživanje usporavaju u tijelu proces sagorijevanja masnoća i šećera i onemogućavaju oksidaciju lipida.

5. Hrana koja sadrži previše soli

So ne sadrži kalorije, no ovaj najrasprostranjeniji začin uzrokuje nagomilavanje vode u tijelu, pojačava apetit i potrebu za pićima. So koju sami dodajemo u hranu možemo lako količinski regulisati ali problem je skrivena so koja se nalazi u prerađenoj hrani poput suhomesnatih proizvoda, u gotovim jelima te posebno u grickalicama.

Bonus video: