Živimo u otuđenom društvu

400 pregleda 0 komentar(a)
samac, Foto: Shutterstock
samac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.02.2017. 12:29h

Zvuči paradoksalno, ali u vrijeme kada se mladi i stari masovno povezuju preko društvenih mreža, otuđenost je riječ koja najbolje oslikava moderno društvo. Za otuđene osobe je karakteristično da često bježe u posao jer je on jedino siguran, ne zahtjeva bliskost, a može donijeti dobru zaradu.

Novac je zamjena za ljubav, iako daje lažni osjećaj sigurnosti. A kada igrom slučaja ostane bez para, ovakva osoba sama sebi postaje bezvrijedna, jer druge unutrašnje vrijednosti ne spoznaje, pa ne može ni da ih njeguje, ističu psiholozi.

Otuđen čovjek ima komunikaciju sa ogromnim brojem ljudi, ali je zato broj osoba sa kojima je istinski blizak nezavidan. Često ima problema sa psihosomatskim bolestima i sklon je depresiji, ali i zloupotrebi alkohola.

Uzroci otuđenosti su najčešće borba za opstanak sa strogom selekcijom koja podrazumijeva žestoku konkurenciju kao i identifikacija sa onima koji su uspješni po današnjim kriterijumima "uspjeha".

Nezaobilazan je i nedostatak slobodnog vremena, kriza braka i porodice, nepovjerenje u ljude do ksenofobije, kao i osjećanje potpune nesigurnosti, od lične do socijalne i egzistencijalne, prenose Novosti.

Bonus video: