Beč je najugledniji evropski, a Sidnej svjetski grad

349 pregleda 0 komentar(a)
Beč, Foto: Shutterstock
Beč, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.02.2017. 14:14h

Beč nije samo najbolji grad u svijetu po kvalitetu života, već i najugledniji u Evropi. Anketa koja je nedavno sprovedena na Reputation Insitituteu u Bostonu je pokazala da je Beč među 55 svjetskih metropola, kada je u pitanju internacionalni ugled, veoma visoko rangiran.

Ovaj institut osnovan je 1997. godine i vodeća je istraživačka i savjetodavna firma za reputacija u svijetu. Za svoju studiju su ispitali oko 22.000 ljudi iz industrijski najrazvijenijih i gospodarski najmoćnijih zemalja svijeta: SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Japana, Francuske, Njemačke, Italije i Rusije.

Reputacija metropola je ocjenjivana na osnovu različitih faktora kao što su ekonomija, uprava i gradske strukture, ali i karakteristike poput ljepote, sigurnosti i kvaliteta života.

Na prvom mjestu je Sidnej koji je zbog položaja, svojih plaža i klime takođe mnogo puta biran kao najbolje odredište za život i odmor. Na drugom mjestu ove ljestvice je Beč. Grad Beč je zbog umjerenih cijena stanovanja, uređenog gradskog prevoza i jake kulturne scene po mnogim studijama godinama najbolji grad za život, a sada potvrđeno i najugledniji u Evropi. Na trećem mjestu je Cirih, a slijede ga Toronto i Štokholm, saopšteno je iz EUROCOMM-a, prenosi klix.ba.

Top 10 gradova sa najboljim ugledom:

1. Sidnej 2. Beč 3. Cirih 4. Toronto 5. Štokholm 6. Edinburg 7. Montreal 8. Rim 9. Vankuver 10. Kopenhagen