Detalji o Danu zaljubljenih koje možda niste znali

201 pregleda 1 komentar(a)
Ljubav, Foto: Shutterstock
Ljubav, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.02.2017. 11:01h

Postoje različite teorije o porijeklu Svetog Valentina, ali najpopularnija seže u vreme Rimskog carstva za vrijeme vladavine Klaudija Drugog, 270 godine n.e. Evo priče o Danu zaljubljenih.

Klaudije, naime, nije želio da se muškarci žene za vrijeme dok traju ratovi jer je vjerovao da su neoženjeni mjuškarci bolji vojnici. Biskup Valentin se protivio tome i priređivao tajna vjenčanja. Zbog toga je bačen u tamnicu, a nad njime je izvršena smrtna kazna 14. februara. Dok je boravio u zatvoru, napisao je ljubavno pismo stražarevoj ćerki, a na kraju pisma stajalo je "od tvog Valentina".

Mnogi vjeruju da je simbol X postao sinonim za poljubac u Srednjem vijeku. Oni koji nisu umjeli da se potpišu, pisali bi znak "X" umjesto potpisa. Potom bi poljubili svoj "potpis" u znak iskrenosti.

Djevojke su tokom Srednjeg vijeka jele bizarne namirnice na dan Svetog Valentina kako bi sanjale svog budućeg supruga.

U Srednjem vijeku, mladi muškarci i žene izvlačili su imena iz činija kako bi pronašli svog para za taj dan. To ime bi nosili zakačeno za rukave tokom cijele nedelje kako bi svi ostali mogli da vide. To je korijen izraza na engleskom jeziku “nosiš srce na rukavu”.

Godine 1537. engleski kralj Henri Sedmi zvanično je proglasio 14. februar za praznik Sv. Valentina.

  • Sveti Valentin i čokolada

Kazanova, poznat kao “najveći svjetski ljubavnik” jeo je čokoladu da bi bio što muževniji.

Ljekari su tokom XIX veka prepisivali pacijentima da jedu čokoladu kako bi smanjili ljubavnu bol.

Ričard Kedberi proizveo je prvu kutiju čokolada specijalno za Dan zaljubljenih krajem XIX veka.

Očekuje se da će više od 35 milion kutija čokolada u obliku srca biti prodato za Dan zaljubljenih.

U SAD se kupi preko milijardu dolara vrijedna količina čokolade za ovaj dan.

  • Cvijeće

Crvene ruže bile su omiljeno cvijeće Venere, rimske boginje ljubavi. One se smatraju cvijećem ljubavi zato što crvena boja znači jaka osjećanja.

Na Dan zaljubljenih u Sjedinjenim Državama se proda 189 miliona stabljika ruža. Kalifornija proizvodi 60 odsto američkih ruža, ali najveći broj se uvozi, uglavnom iz Južne Amerike. Otrpilike 110 miliona, uglavnom crvenih ruža će se prodati tokom trodnevne proslave Svetog Valentina.

  • Čestitke

Svake godine u SAD se proda 145 miliona čestitiki. Više od njih proda se za Božić (1,6 milijardi). Od svih prodatih čestitiki, u 85 odsto slučajeva su kupci žene. Najviše čestitiki dobiju učiteljice i nastavnice, potom djeca, majke, supruge, devojke i kućni ljubimci.

Svake godine na Dan zaljubljenih u italijanski grad Veronu, u kojoj su živjeli Šekspirovi junaci Romeo i Julija, stigne oko hiljadu pisama adresiranih na Julijino ime.

Oko tri procenta vlasnika kućnih ljubimaca pokloniće nešto svom kućnom ljubimcu.

Na dan Svetog Valentina obično bude 220.000 bračnih ponuda.

Bonus video: