7 načina za uklanjanje strija

368 pregleda 0 komentar(a)
strije, Foto: Shutterstock
strije, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.02.2017. 15:14h

Ljudi koji nikada nisu imali strije su zaista vrlo srećni. Ipak, izgleda da su strije neizbježne, jer se javljaju iz više razloga – zbog naglog gojenja, naglog rasta tokom puberteta, naglog povećanja mišićne mase, ili, najčešće, tokom trudnoće.

U momentu kada primjetite ove sjajne trakaste ožiljke, sigurno želite da jednostavno nestanu.

Poput balona, kada se tijelo „raširi“ i organizam ne stigne da proizvede dovoljno novih ćelija kože, kao rezultat javljaju se „pukotine“ na koži i isprva su crvenkaste ili ljubičaste. Tokom vremena izblijede, ali nikada u potpunosti ne nestanu, sem ako ne uradite nešto po tom pitanju.

Ovo je par mogućih rešenja koja će vam pomoći na putu otklanjanja strija.

1. Ulje od šipkovih sjemenki

Postoji mnogo hidrantnih preparata koji mogu pomoći u uklanjanju strija, a jedan od njih je i ulje od sjemenki šipka. Ovo blago, nemasno ulje je bogato esencijalnim masnim kiselinama koje podstiču elastičnost kože.

Takođe, ovo ulje se smatra bogatim izvorom trans-retinoinske kiseline. To je određena forma vitamina A koja podstiče regeneraciju ćelija.

2. Kokosovo ulje

Hladno cijeđeno i/ili nerafinisano kokosovo ulje može da učini čuda kada je u pitanju Vaša koža, uključujući i uklanjanje strija.

Iako je kokosovo ulje izvor zasićenih masti, one se znatno razlikuju od zasićenih masti u industrijski prerađenim namirnicama, jer se sastoje od triglicerida srednjeg lanca odnosno laurinske kiseline.

Kokosovo ulje ima niz blagotvornih stojstava, uključujući povećanje elastičnosti kože, podsticanje regeneracije ćelija i zaštitu organizma od virusa i bakterija.

3. Isječeni krompir

Pun vitamina i minerala, krompir ne samo da je ukusna namirnica, već je i odličan za kožu. Isjecite svjež, organiski uzgajan krompir i njime trljajte djelove kože na kojima imate strije. Pustite da djeluje oko 15 minuta, a zatim operite toplom vodom. Ponavljajte ovaj postupak svakodnevno kako biste uklonili strije.

4. Piling šećerom za uklanjanje strija

Još jedan efikasan tretman protiv strija jeste piling šećerom. Glikolna kiselina u šećeru i limunska kiselina iz limuna se mogu koristiti kako biste uklonili mrtve ćelije kože i podmladili kožu.

Pomešajte šećer od šećerne trske sa nerafinisanim maslinovim uljem u odnosu 2:1. Dodajte jednu ili dvije kafene kašičice limunovog soka i miješajte dok smjesa ne postane izjednačena.

Primenjujte ovaj piling protiv strija 2-3 puta nedeljno.

5. Želatin

Ako ste pomislili na želatin koji kupujete za pravljenje kolača – griješite. Pravi želatin može učiniti kožu čvršćom, ubrzati regeneraciju ćelija itd. Zato je odličan za uklanjanje strija.

Takođe, dobar je za kosu, kožu i može pomoći kod problema sa probavnim sistemom.

Pravi želatin umjesto vještačkog takođe možete koristiti i za pravljenje kolača.

6. Bjelanca

Osim za doručak, bjelanca možete koristiti i za uklanjanje strija. Aminokiseline koje sadrži bjelance jajeta koža brzo apsorbuje i one pomažu u uklanjanju ožiljaka i istovremeno zatežu kožu. Lako možete napraviti ovu „kremu“ tako što ćete mutiti bjelanca dok se ne pojave mehurići.

Zatim, koristeći četkicu za zube, nanesite ovu smesu na strije i ostavite da se osuši. Nakon toga nanesite i neko hidrirajuće sredstvo. Ovaj postupak možete ponavljati i tri puta dnevno.

Važno: ovaj tretman nemojte koristiti ako imate otvorene rane i odaberite organska jaja.

7. Aloja

Aloja je fantastičan izvor vitamina koji podmlađuju i hidriraju kožu. Hiljadama godina se gel od aloje koristi za poboljšanje zdravlja kose, kože i noktiju. Takođe, pošto je veoma blaga, možete je koristiti kao tretman za uklanjanje strija koliko god želite.

Sve ove mjere mogu da pomognu u značajnom smanjivanju vidljivosti strija, što ne znači da će one potpuno nestati.

Bonus video: