ODBRANITE SVOJ ORGANIZAM

Navike koje najbolje štite od virusa

0 komentar(a)
prehlada, grip, Foto: Shutterstock
prehlada, grip, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.02.2019. 23:33h

Virusi koji izazivaju prehladu, grip i stomačne probleme još haraju i zato je važno da vam imunitet bude što jači kako biste uspeli da izbjegnete zarazu.

Osim zdrave ishrane, uzimanja što više voća i povrća, vitamina i dovoljno tečnosti, neophodno je da promjenite još neke navike, kao i da u jelovnik dodate još koju korisnu namirnicu. Uz ovih nekoliko savjeta pokušajte da spriječite ili ublažite simptome infekcije. 

Zdrave bakterije 

Studije su pokazale da ljudi koji redovno uzmaju ovu namirnicu smanjuju rizik od dobijanja virusa za 27 odsto. Grčki jogurt sadrži soj bakterija koji pomaže organizmu da ojača imunitet i izbjegne pojavu prehlade i gripa, a stručnjaci savjetuju bar jednu porciju ove namirnice dnevno. 

Vježbe 

Svaki vid fizičke aktivnosti u toku dana pomaže tijelu da izbjegne zimske viruse. Lagano vježbanje u teretani ili kod kuće poboljšava imuni sistem. Za dobro zdravlje trebalo bi da svakog dana izdvojite minimum 25 minuta za rekreaciju. 

Zeleni čaj 

Ujutru preskočite kafu i umjesto nje skuvajte zeleni čaj. On sadrži epigalokatehin galat, koji uništava virusne čestice i spriječava njihov ulazak u organizam. Istraživanja su pokazala i da ovaj sastojak, takođe, može da spriječi bakterije koje uzrokuju upalu pluća. Zato ovaj napitak uzimajte u što većim količinama tokom dana, kako biste preventirali prehladu i grip. 

Spavanje 

Manjak sna loše utiče na imuni sistem i povećava opasnost od pojave upala u organizmu, zato stručnjaci savjetuju da odmorite tijelo i spavate od šest do osam sati. Ukoliko u toku nedelje nekoliko dana spavate manje od četiri sata organizam se osjeća iscrpljeno i skloniji je pojavi bolesti. 

Đumbir 

Svjež đumbir zaustavlja širenje virusa koji izazivaju respiratorne infekcije, i smanjuje njihovu sposobnost razmnožavanja. Komadić svježeg đumbira u toku dana pomoći će vam da izbjegnete talas infekcija. Ukoliko ne volite svježi đumbir možete da napravite čaj, ili da ga kombinujete sa kuvanim povrćem i bijelim lukom. 

Pranje ruku 

Ako ste tokom dana u kontaktu sa većim brojem ljudi, nemojte dirati lice rukama i obavezno ih perite što češće. Ruke dobro istrljajte sapunom i vodom kako biste skinuli viruse sa kože. Pranje bi trebalo da traje oko 20 sekundi, a posle toga ruke dobro osušite, jer mokrim rukama mnogo lakše možete da pokupite i proširite klice. 

Kiseli kupus 

Kiseli kupus kojeg tokom zime ima u izobilju je odličan za jačanje imuniteta i spriječavanje prehlade i gripa. Pored toga što je bogat vitaminima, on sadrži i dobre bakterije koje se nalaze u probioticima. Pored toga što spriječavaju pojavu stomačnog virusa, one istovremeno štite od drugih virusnih i bakterijskih infekcija u tijelu, prenose Novosti.