Naučnici otkrili efikasan trik za mršavljenje

89 pregleda 4 komentar(a)
hrana, jelo, povrće, Foto: Shutterstock
hrana, jelo, povrće, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.02.2017. 19:14h

Kada jedete u mraku, pojedete devet odsto manje hrane nego na svjetlosti. Do ovog podatka je došao tim naučnika koji su rezultate studije objavili u medicinskom časopisu Food Quality and Preference.

To bi mogao da bude recept za mršavljenje, jer je, kako tvrde, suština u tome da pogled na hranu otvara apetit, pa bi trebalo da je ne gledamo ako želimo da smanjimo kilograme.

Naučnici sa njemačkog univerziteta Konstanc su sproveli ispitivanje na dvije grupe dobrovoljaca, od kojih je prva jela zavezanih očiju, a druga otvorenih, jer je bila kontrolna.

Ispred svakog učesnika su 15 minuta stajale tri činije sa po 95 grama sladoleda. Ispostavilo se da su oni koji su jeli zavezanih očiju pojeli devet odsto manje hrane, odnosno 105 grama sladoleda po osobi, dok je kontrolna grupa pojela 116 grama. Da bi razumjeli taj mehanizam sitosti u mraku, naučnici su ispitali učesnike o utiscima i zaključili sledeće:

"Bez pogleda na hranu ispitanici su se usredsredili na ono što u trenutku dok jedu osjećaju, pa su prekinuli obrok čim su osjetili sitost", objasnila je dr Brita Rener, autorka studije.

Bonus video: