Znate li zašto legendarni crtani likovi imaju bijele rukavice?

632 pregleda 0 komentar(a)
Miki Maus, Foto: Wikimedia.org
Miki Maus, Foto: Wikimedia.org
Ažurirano: 06.02.2017. 19:14h

Jeste li primijetili da legendarni animirani likovi poput Mikija i Mini Maus, Šilje, Duška Dugouška i Pinokija, uvijek nose bijele rukavice?

Pitanje zbog čega mnogi slavni crtani likovi nose bijele rukavice potegnulo se u još u crtiću “An Extremely Goofy Movie” iz 2000. godine kada Bobi Zimeruski, prijatelj glavnog lika Maksa Gufa, pogleda svoje ruke i pita “Šta misliš, zašto mi uvijek nosimo rukavice?”.

Odgovor nije stigao tada, ali zato je nekoliko godinama kasnije, a dao ga je Džon Kanemaker, istoričar animacije i profesor na njujorškom univerzitetu, koji je istakao da zapravo postoje tri razloge zbog kojih mnogi klasični animirani likovi nose bijele rukavice:

Crtanje rukavica štedi vrijeme

Kada je animacija tek bila rođena, crtači su nakon nekog vremena shvatili da im je puno lakše kada nacrtaju rukavice nego kada moraju crtati ruke sa svim detaljima na njima. Na taj način crtanje je bilo brže i jednostavnije.

Bijele rukavice se više ističu

U crno-bijelim animiranim filmovima crne ruke bile su vrlo teško uočljive uz crna tijela likova, otkriva Kanemaker. Stoga su im animatori stavili bijele rukavice kako bi se ruke više istaknule.

Volt Dizni želio je likovima dati ljudske karakteristike

U svojoj biografiji iz 1968. godine “The Disney Version”, sam Volt Dizni dao je odgovor na pitanje zašto je odlučio da Miki Maus, kao prvi animirani lik kojeg je stvorio, nosi rukavice.

“Nismo željeli da ima mišje ruke, jer je bio zamišljen da ima puno ljudskih karakteristika. I zato smo mu stavili rukavice”, objasnio je Dizni.

Zanimljivo je da mnoge ptice u crtićima ne nose rukavice. Ali stručnjaci za animaciju ističu da objašnjenje zašto je tako možda nikada nećemo dobiti.

U engleskom jeziku postoji i izraz white glove test (test bijele rukavice) koji označava važnost da je nešto napravljeno besprijekorno, precizno i bez greške.

Dolazi od prakse nastale u SAD-u 1950.-ih kada su se stavljale bijele rukavice te se prstom prolazilo po površini kako bi se utvrdilo koliko je čista.

Bonus video: