Zanimljiva istorija ledenog kontinenta

Kretanje velikih kopnenih masa uzrokovalo je takođe i promjene okeanskih struja, što je za posljedicu imalo hlađenje Antarktika, pretvorivši ga u ledeni kontinent kakvim ga znamo danas
191 pregleda 0 komentar(a)
Antarktik, Foto: Shutterstock
Antarktik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.02.2017. 13:14h

Kada pomislite na Antarktik, šta je prvo što vam padne na pamet? Većina ljudi ne doživljava ledeni kontinent kao mjesto o kojem žele puno da saznaju. Donekle i razumljivo: govorimo o području u kojem je mnogo hladno, mračno, i bez bazičnih uslova za ljudski život. Ipak, na prvi pogled, stvari umiju da zavaraju – Antarktik i njegova istorija zaista su fascinantni.

U ovom zanimljivom video klipu, Kajl Salivan nas upoznaje sa istorijom Antarktika i njegovom evolucijom od samog nastanka – od toplog superkontinenta Gondvane, kada je zapadni Antarktik svoje vrijeme provodio na sjevernoj, a istočni dio na južnoj Zemljinoj hemisferi. Vjerovali ili ne, ledeni kontinent Antarktik je nekada bio veoma toplo mjesto za život.

Gondvana se vremenom kretala ka Južnom polu, što je uzrokovalo otcjepljenje određenih djelova ovog superkontinenta i formiranje novih kontinenata poput Australije i Južne Amerike. Kretanje velikih kopnenih masa uzrokovalo je takođe i promjene okeanskih struja, što je za posljedicu imalo hlađenje Antarktika, pretvorivši ga u ledeni kontinent kakvim ga znamo danas.

Takođe, Salivan nas upozaje i sa težnjama mnogih zemalja koje su željele da zabodu svoju zastavu u antarktičko tlo i prisvoje ga za sebe, prije nego što su svi ovi pokušaji odbačeni, i Antarktik proglašen mjestom nauke, odakle je dnevna politika u potpunosti prognana.

Konačno, jedna od interesantnijih priča o ledenom kontinentu, svakako je i ona o dinosaurusima i njihovoj vezi sa pingvinima i ostalim živim svijetom toga doba.

Bonus video: