ŠAOLIN VUŠU

Foto priča: Avganistan, žene i borilačke vještine

U državi gdje je ženski sport veoma rijetka pojava, Šaolin Vušu klub je u dijelu Kabula koji je centar Hazara etničke zajednice, je rijedak izuzetak
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2019. 02:01h

Na sniježnom planinskom vrhu zapadno od Kabula, grupa djevojaka iz Avganistana vježba tečne pokrete Vušu, sporta koji se razvio iz drevne kineske kung fu borilačke vještine.

One se istežu i savijaju, sjeku vazduh sa svojim oštrim mačevima.

U državi gdje je ženski sport veoma rijetka pojava, Šaolin Vušu klub je u dijelu Kabula koji je centar Hazara etničke zajednice, je rijedak izuzetak.

Sima Azimi, dvadesetogodišnjakinja koja vodi trening, kažu da je Vušu prije svega tehnika samoodbrane, ali da je bitno što ima efekte i za tijelo i dušu.

Ona je naučila Vušu u Iranu gdje je osvajala medalje na takmičenjima, a sa časovima u Kabulu je počela prije godinu dana na nagovor oca koji je takođe majstor te vještine.

"Radim sa djevojkama i djevojčicama iz Avganistana kako bi naučile da ojačaju i želim da rade na sebi kao što rade ostale djevojke u svijetu", priča Sima.

Sima želi da njeni studenti počnu da se bave profesionalno tim sportom i osvajju medalje za svoju državu.

Borilačke vještine su popularne u Avganistanu, ali je država poznata po lošem položaju žena, i djevojke iz Šaolin Vušu kluba redovno trpe uznemiravanja mimo "regularnih" opasnosti života u Kabulu.

"Nesigurnost je glavni izazov. U velikom broju slučajeva ne možemo da dođemo na trening jer nismo bezbjedne", priča Zahra Timori koja ima 18 godina.

Njena prijateljica Šakila Muradi se nada da će sporto pomoći da se stvori mirnija klima u Avganistanu iz prkosa ka realnosti sa kojom se djevojke suočavaju svakog dana.

"Mnogi ljudi nas maltretiraju, ali mi ih ignorišemo i pratimo naše ciljeve", objašnjava Šakila.

Kada je to moguće, treninzi se odvijaju u sali gdje je istaknut poster Husaina Sadikija, hazarskog majstora borilačkih vještina koji je pobjegao u Australiju 1999. godine i kasnije radio kao kaskader.

Za sada, sve djevojke u klubu su pripadnice Hazara naroda koji pričaju persijski i koji su bili meta serije napada militanata Islamske države prethodnih godina.

Galerija