Nismo nikome ništa dužni

151 pregleda 0 komentar(a)
marioneta, Foto: Shutterstock
marioneta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.02.2017. 17:14h

Jedan od najčešćih načina da neko postane marioneta i radi ono što mi želimo jeste izazivanje osećaja krivice. Svi smo mi pomalo skloni tome da na ovaj način manipulišemo bliskim ljudima, a sigurno je i da su se mnogi od vas našli u situaciji da moraju da urade nešto što ne žele samo zato što nekome duguju, jer je "taj neko" za vas" puno učinio".

Najvještiji manipulatori često traže samo određenu vrstu ljudi kojima se okružuju. Nalazi one koji već misle loše o sebi i ne smatraju sebe dovoljno vrijednima, jer su oni najlakše žrtve. Kako je manipulacija jednostavno izvrtanje činjenica od strane manipulatora, osoba koja ne posmatra realno i kritički svet oko sebe, lako može upasti zamku i vidjeti svijet očima manipulatora.

Otvorenu manipulaciju poput prijetnje odbacivanjem ili ismijevanja je mnogo lakše otkriti u odnosu na onu suptilniju manipulaciju, u kojoj nam manipulator stvara "osjećaj duga" malim, sitnim pažnjama, poklonima ili uslugama koje nam čini.

Ne postoji osoba na svijetu koja ovo nije doživela, da li od strane roditelja, ili prijatelja, ili kolega. Neosjetno ulazimo u zamku "učinio/la sam mnogo za tebe" i kada ta osoba kojoj "dugujemo" od nas nešto zatraži, znamo da ne možemo da joj odbijemo, koliko god da od nas traži nešto što nam nimalo ne odgovora.

Roditelji tako često manipulišu svojim godinama i zdravljem, a ovaj vid manipulacije možemo da doživimo i od partnera, prijatelja, kolega, i mnogih drugih, koji se nude da pomognu “samo da bi nam učinili, bez da nešto traže zauzvrat”. Naravno, rijetke su osobe koje zaista ne traže nešto zauzvrat tako da osobe koje su nam "učinile", počnu da očekuju da “vratimo dug”.

Stvaranje “osjećaja duga” česta je vrsta manipulacije i potpuno je nesvjesna. Manipulator o sebi misli da je dobra osoba, da podmeće svoja leđa za drugog da bi tom nekom bilo bolje. On nije svjestan toga šta radi i zaista je ubijeđen da je "svetac".

Ako odbijete ovu vrstu manipulacije i suprostavite se, manipultor će se pretvoriti u žrtvu, nabrajajući vam sve što vam je učinio i roneći suze bola za koji ste vi zaslužni. Sigurno će vam reći i da ste jako loša osoba i da je potpuno razočaran, i nastaviće da čini "dobra djela" novim žrtvama, potpuno nesvjestan onoga šta radi.

Kako da na vrijeme prepoznate nesvjesnog manipulatora i ne dozvolite sitne usluge koje je spreman da vam čini, niti emotivne ucjene koje će kasnije slijediti?

Vrlo lako. U prošlosti te osobe već postoji neko razočarenje i ona će vam ispričati o nekom koga je mnogo voljela, kome je "činila", a ko joj je to uzvratio "udarcem u leđa". Manipulator ove vrste o sebi misli da je mnogo dobar i da ga svi drugi iskorišćavaju, odnosno da je dobar samo dok "čini" i da ga svi prodaju onda kada dođe vrijeme da "vrate usluge".

Ukoliko neko pokušava da vas emotivno ucjenjuje, makar to bila i osoba koju najviše volite, važno je da shvatite da vam ta osoba ne želi dobro. Kad vas neko neko zaista voli, to što čini za vas, nikada vam neće reći, niti će vas svojim "dobrim djelima" ucjenjivati. Jednostavno će činiti sve za vas, bez mnogo priče. Zato što vas stvarno voli.

Izvor: Dodatak o zdravlju

Bonus video: