Bilje i pčelinji prizvodi za zdravu kožu

Primjena meda na kožu je značajna jer med ima 20 prirodnih vitamina. Daje koži lijepu boju, osvježava je, čini elastičnom
249 pregleda 0 komentar(a)
med, Foto: Shutterstock
med, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.02.2017. 13:21h

Koža je organ koji oblaže tijelo. Sprečava prodor bakterija i gljivica u organizam i štiti ga od spoljašnjih fizičkih i hemijksih uticaja. Koža ima i imunološka svojstva, učestvuje u opštem metabolizmu, kao i u metabolizmu vode te obezbjeđuje organizmu neophodan vitamin D.

U metaboličkim procesima kože značajnu ulogu imaju i vitamini enzimi i hormoni.

Od sadržaja vode u koži uglavnom zavisi njen izgled i elastičnost. Koža je senzitivan organ jer slobodni nervni završeci kao i specijalna nervna tjelašca omogućavaju osjećaj dodira, pritiska, osjećaja za hladno i toplo i bola.

Imajući u vidu hemijski sastav kože, može se zaključiti da za izradu krema i melema treba koristiti biljne i pčelinje proizvode jer ne stvaraju nikakve hemijske promjene.

Od biljaka se primjenjuje list, cvijet, plod, kora, pa i cijele biljka. Potapanjem bilja u kvalitetna ulja dobijaju se određene prirodne kapi koje se zajedno sa pčelinjim proizvodima koriste za izradu preparata protiv raznih kožnih oboljenja kao što su ekcemi, lišajevi, herpes, psorijaza, opekotine, rane, čirevi, bradavice, bubuljice, akne, akne rozalis..

U posljednje vrijeme sve je više medicinskih naučnih radnika koji prihvataju med kao terapeutsko sredstvo u liječenju mnogih kožnih oboljenja kao što su rane, opekotine, čirevi, oboljenja koja se često vraćaju, ekcemi...

Primjena meda na kožu je značajna jer med ima 20 prirodnih vitamina. Daje koži lijepu boju, osvježava je, čini elastičnom, .

Postoji čitava kozmetička industrija čije su osnovne komponente med, propolis vosak, polen i mliječ...

Protiv bora na licu

Dugogodišnjem istraživanjem osmislio sam jednostavan i praktičan recept protiv bora na licu.

U 100 g kvalitetnog kantarionovog ulja (pravi se od svijeta žutog kantariona i maslinovog ulja) dodaju se 2 kapi tečnog meda, 25 kapi propolisa (spravljanog sa uljanim rastvorom).

Ovaj sastav prije svake upotrebe dobro promućkati i stalvjati u tankom sloju na naborani dio lica.

Preporučuje se mazanje jednom do dva puta na dan.

Malsinvo ulje hrani kožu, med joj daje mekoću, svježinu i lijepu boju. Prilikom korištenja ovog preparata, treba piti dva puta sedmično sok od mrkve (u maloj šolji) jer joj on daje elastičnost i svježinu.

Receptura za njegu kože

Svaka osoba treba da poznaje svoj tip kože da li je masna, suva ili normalna, i prema tome se prave maske

Evo recepture za masnu kožu:

Potrebno je 15 g ruzmarinovog lista, 100 g timijana i 0.5 destilovane vode. Sve bilje potpoiti uveče u destilovanu vodu pa narednog dana kuvati do ključanja i procijediti. Čestim nanošenjem ovog losiona masni djelovi kože će nestati.

Za suvu kožu

Ako imate suvu kožu, treba primijeniti gore pomenutu refepturu uz dodatak maslinovog ulja, meda i propolisa.

Problemi sa psorijazom, koja uglavnom pogađa nervozne i zatvorene osobe kao i one sklone stresu, (a često je i nasljedna) zahtijevaju dugtotrajno liječenje.

Žalfija za ispiranje, kreme na bazi pčelinjih proizvoda i bilja, čajevi za pročišćavanje pomažu.

Nakon 40-e

Kada koža u određenom životnom dobu, naročito poslije 40-e gubi elastičnost, manje zadržava vlagu, lojne žlijezde ne funkcionišu kako treba, tako da dolazi do degenerativnih problema a sve to dovodi do starenja kože.

Mnogi pčelinji proizvodi uz ljekovito bilje mogu odgoditi starenje kože uz korištenje mahnetzijuma, i vitamina C i E.

Magnezijum uklanja kožne fleke tako što reguliše metabolizam i djeluje kao blagi laksativ koji ubrzava pražnjenje crijeva.

Ovaj mineral održava hormonalni sistem, a prirpisuju mu se i antistresna svojstva.

Ima ga posebno u u bademu, oprasima, soji, susamu, pšeničnim klicama..

Ljekovito bilje, posebno neven, majčina dušica, širokolisna bokvica, zova, čičak, kopriva, ivanjsko cvijeće, list i korijen šumske jagode, list i pupoljci brete, hajdučka trava, cvijet lavande ulaze u sastav preparata kojim se organizam iznutra prečišćava.

Izvor: O zdravlju

Bonus video: